Pravosuđe i mediji

Kako do informacija iz pravosuđa?

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 12:00 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH organiziralo je u petak u Mostaru okrugli stol na temu "Pravosuđe i mediji", na kojem su razmijenjena iskustva i mišljenja predstavnika pravosuđa i medija u svrhu povećanja međusobnog razumijevanja.

Naglašeno je kako je u interesu javnosti važna međusobna komunikacija medija i pravosuđa, odnosno postavljanje osobe za odnose s javnošću u pravosudnim institucijama, kako bi se dobila pouzdana i točna informacija o samom radu pravosudnih organa.

"U odnosu pravosuđa i društva, ključan su segment mediji jer upravo oni oblikuju javno mišljenje o radu sudova i pravosudnih organa" kazala je rukovoditeljica Projekta unaprjeđenja i učinkovitosti pravosuđa pri VSTV-u BiH Ana Bilić-Andrijanić.

Po njezinom mišljenju, jedna od najvećih boljki s kojima se susreće bh. sudstvo je negativna percepcija javnosti o učinkovitosti sustava i samom sudačkom poslu, jer su građani nedovoljno informirani o radu samih sudova, a zapravo svoje mišljenje o njima stječu preko medija.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Renata Radić-Dragić kaže kako razlog tome vidi u nepostojanju adekvatnoga sugovornika sa suda, pa se informacije traže iz drugih izvora što opet za posljedicu ima dezinformaciju ili nepotpunu, krnju informaciju.

"Veliki broj pravosudnih institucija uopće nema PR službu, odnosno službu za odnose s medijima, niti se iz proračunskih sredstava izdvaja za tu stavku" dodala je.

Na okruglom stolu naglašeno je da zaposlenici pravosudnog sustava nisu educirani za poslove odnosa s medijima, a problem je i neažuriranje internetskih stranica sudova.

S druge strane, kazala je Radić-Dragić, predstavnici pravosuđa žale se kako novinari ne poznaju sudsku praksu te često ne znaju od koga tražiti informaciju ili ne poznaju dovoljno pravnu terminologiju.

Tajnica Općinskoga suda Mostar Kimeta Ljeljak stoga smatra kako bi se mediji trebali informirati koje se informacije mogu dobiti iz pravosuđa, odnosno što im predstavnici suda mogu ponuditi kako ne bi kršili zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close