Analiza Reutersa

Kako će slabljenje Merkel utjecati na Europu

Vijesti / Flash | 26. 09. 2017. u 17:30 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europljani su, nakon što su objavljeni rezultati izbora u Njemačkoj, u strahu od mogućih posljedica promjene politike i pozicije službenog Berlina, piše Reuters.

Izbori su oslabili kancelarku Angelu Merkel i doveli desničare u parlament što bi moglo vratiti Njemačku u poziciju u kojoj u međunarodnoj politici izbjegava rizik i više se bavi sama sobom, kao što je to bilo u osvit svjetske financijske krize 2008. godine. Posljedice toga je osjetila cijela Europa.

"Ako sjedite u nekoj od europskih prijestonica, sigurno ste nervozni" kaže Robin Niblett, direktor utjecajne organizacije „Chatham House“ iz Londona.

Prema njemu, prostor koji je Merkel imala ranije za pomirljive stavove i lidersku ulogu u vođenju Europe naprijed sad je znatno manji. Njemačka će se, očito, više baviti unutrašnjim pitanjima. U vrijeme kada francuski predsjednik Emmanuel Macron traži od Merkel da zajedno s njim provede reforme u EU i okonča pregovore s Velikom Britanijom, njemačka kancelarka se suočava s teškim pregovorima o formiranju vlasti.

Nije isključeno da oni, u jednom trenutku, budu i potpuno blokirani. Ako formira vlast samo s FDP i Strankom zelenih, što joj je sada jedina opcija, nova vlada neće biti tako snažna kao ona u proteklom mandatu. Imat će mnogo snažniju opoziciju, s jedne strane socijaldemokrata, a s druge radikalnih desničara.

"Merkel je oslabljena. Ona je kancelar u čije vrijeme je jedna radikalno desna stranka ponovo ušla u Bundestag i to je ozbiljna optužba", kaže Niblett ističući i mogućnost da se unutar njenog konzervativnog bloka javi opozicija Merkel.

Ali, Reuters ističe da su strahovanja vjerojatno preuveličana. Merkel ima ogromno političko iskustvo i ne treba je prerano otpisati, posebno u pogledu europskih reformi koje će joj možda, uz Macrona i bez socijaldemokrata u vlasti, biti i lakše. Samo ako pregovori o formiranju vlasti ne potraju predugo.

Kopirati
Drag cursor here to close