Uspješna žena

Kajmaković: Žena koja zna svoj posao može da donese mnoge kvalitativne promjene

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 11:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diana Kajmaković, tužiteljica u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju u Tužiteljstvu BiH, radila je na procesuiranju vrlo opasnih osoba i skupina, a neki predmeti su dugo vremena plijenili pažnju domaće i šire javnosti.

''Tužiteljski posao je veoma težak, naporan i, prije svega, odgovoran posao, jer se u vašim rukama nalaze sudbine ljudi, kako osumnjičenih, odnosno optuženih, tako i oštećenih u postupku'', rekla je ona u razgovoru za Centar za sigurnosne studije (CSS).

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku 2003. godine, dodala je, tužiteljski posao se promijenio, te tužitelji sami 'kroje', režiraju svoj posao i uspjeh.

''Koliko rada, truda i zalaganja, toliko i rezultata'', smatra tužiteljica Kajmaković.

Činjenica da je žena nije joj otežala taj posao, jer ona to nije dozvolila. Smatra da u tom poslu muškarci i žene moraju i trebaju da budu ravnopravni te da jedino svojim trudom mogu da ostvare željene rezultate.

''S obzirom na balkanski mentalitet, u nekim svojim predmetima sam osjetila pritisak i teškoće prilikom rada, ali me to nije zaustavilo, već mi je dalo volju i elan da nastavim truditi se i dalje, i raditinajbolje što znam'', istaknula je.

U sektoru pravosuđa Bosne i Hercegovine 60 posto žena je na pozicijama sutkinja i tužiteljica. S druge strane, 41 posto njih se nalazi na rukovodećim pozicijama u sudovima i tužiteljstvima.

''Čula sam jednom izreku da kada bi žene vladale svijetom ne bi bilo ratova, vladao bi mir. Ne smatram da bi pravosuđem vladao mir, ali smatram da bi žene fleksibilnije i upornije, da ne kažem temeljitije, radile neke stvari ili ih postavljale na svoje mjesto. U ovoj vrsti posla takvo stanje ne odaje neravnopravnost'', rekla je Kajmaković.

Muškarci i žene su, istaknula je, u praksi ravnopravni, imaju ista prava i obveze, predmeti se dodjeljuju i rješavaju bez obzira na spol.

Statistike pokazuju da omjer muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama i općenito u poslu biti 50:50.

Ističe da je situacija u pravosuđu i omjer muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama još dobra.

''Kada analizirate svako ministarstvo ili bilo koji upravni organ, organ zakonodavne ili izvršne vlasti, tužiteljstva i sudove, gdje su na rukovodećim pozicijama žene, možete primijetiti da nije bilo toliko propusta i da su takve institucije bolje radile'', ocijenila je.

Smatra da žena koja zna svoj posao može donijeti mnoge kvalitativne promjene, jer su žene energične, organizirane, detaljne, fleksibilne, razumne i sposobne donositi važne odluke.

Odgovarajući na pitanje kako se njen posao tužiteljice u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju odražava na njen privatni život rekla je da ima punu podršku obitelji.

''Imaju razumijevanja za posao kojim se bavim, svjesni su tereta i opasnosti koji nosi i nekako su naučili nositi se s tim. Djeca i danas osjete posljedice mog rada na velikim predmetima. Često su bili tema izrugivanja i zadirkivanja druge djece, preživljavali su stres zbog raznih napisa u novinama te raznih događanja koja su bila vezana za nas kao obitelj, dok, s druge strane, kompletna ta situacija je doprinijela da moja djeca brže sazriju, postanu jača i otpornija'', rekla je Kajmaković te dodala da je zahvaljujući podršci muža i svoje djece uspjela.

Bilo je kaže trenutaka kada je mislila da neće uspjeti i moći izdržati.

''U nekim segmentima posla nisam mogla da razdvojim privatno i poslovno, ali morala sam jer jedino tako možete uspjeti ostati čiste glave i ispravno razmišljati'', naglasila je.

Njena poruka djevojkama i ženama je: 'Sve se može kad se hoće!'.

''Svojim trudom i zalaganjem možete postići sve što želite. To što ste žene ne treba vas spriječiti u ostvarenju vaših ciljeva. Koliko god je teško graditi profesionalnu karijeru u sektoru pravosuđa i boriti se sa svim preprekama, toliko vas svaki uspjeh ispunjava i donosi osjećaj ponosa'', rekla je Diana Kajmaković, tužiteljica u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju u Tužiteljstvu BiH, u razgovoru za CCS.

Centar za sigurnosne studije (CSS) implementira projekt 'Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki – WISE', koji podržava vlada Kanade putem Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI).

Cilj projekta je da promovira značaj uloge žena u sigurnosnom sektoru Bosne i Hercegovine i doprinese implementaciji UN Rezolucije 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Jedna od projektnih aktivnosti usmjerena je na intervjuiranje 10 uspješnih žena iz oblasti sigurnosti, obrane i pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close