Popuštanje mjera

'Kava za ponijeti' u Hrvatskoj

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase moraju biti ograđene, stolove i stolice posložene tako da se onemogući korištenje, a na objektima moraju biti obavijesti o epidemiološkim mjerama.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2021. u 11:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o ublažavanju odreženih protuepidemijskih mjera od danas pa do 28. veljače/februara omogućen je ograničen rad kafića, teretana, kasina i automat klubova, dječjih igraonica i škola stranih jezika, javlja Anadolija.

S radom je jutros otpočeo dio zagrebačkih kafića, većinom onih manjih, s tim da se gosti ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku napitaka moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti zaštitne maske.

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase moraju biti ograđene, stolove i stolice posložene tako da se onemogući korištenje, a na objektima moraju biti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

Vlasnici kafića na zagrebačkoj Tržnici Trešnjevka skuhali su prve jutarnje kave i prve goste poslužili s distance, s maskama na licu, nakon višemjesečne pauze.

''Krenuli smo. Valjda ćemo imati nekakav promet, prvi je dan, vidjet ćemo. Dosta je hladno, pa ljudi ne izlaze još van, ali sumnjam da ćemo imati nekakvu zaradu'', kaže konobarica i vlasnica malog kafića uz Tržnicu.

Veći kafići, s više zaposlenih i smješteni na manje prometnim lokacijama, uglavnom nisu otvorili.

Omogućen je i rad teretana i fitness-centara, tako da su i prvi vježbači na spravama po brojnim zagrebačkim teretanama, ali uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i održavanje razmaka.

U fitness centru u širem zagrebačkom centru od ranog jutra je nekoliko mladića i djevojaka koji su nastavili s korištenjem usluga ove teretane.

Suvlasnik fitness centra također nije optimističan, ali kaže kako je najvažnije započeti s radom. Glavni problem je, kaže, mali broj osoba koje mogu boraviti u prostoru za vježbanje te kako ne iskorištavaju dio svojih kapaciteta.

U radu teretana i fitnes-centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati te nije moguće koristiti svlačionice i tuševe.

O korisnicima se vodi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti zaštitnu masku.

Vlasnici se nadaju kako će epidemiološka situacija uskoro biti poboljšana i kako će na proljeće svi otvoriti svoja vrata.

S radom su započele i dječje igraonice i radionice, škole za strane jezike, zatim kasina, automat-klubovi i kladionice, uz ograničenje radnog vremena do 22 sata i zabranu pružanja ugostiteljskih usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close