I dalje bez procedure

Kada ćemo i od koga dobiti novi Zakona o VSTV-u?

Usuglašavanja, traju, po svemu sudeći, na svima stranama.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je jedna od točaka na redovnoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine bio i Izvještaj o provođenju preporuka Europske komisije za rad vijeća, članovi još nemaju jasan stav o novom nacrtu Zakona o VSTV-u. Dok pravnici špekuliraju o njegovim izmjenama, u parlament po svemu sudeći, još neće. Kada ćemo i od koga dobiti novi zakon?

Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i dalje bez parlamentarne procedure. Usuglašavanja, traju, po svemu sudeći, na svima stranama. Raspravu vode i sami članovi VSTV-a od kojih na današnjoj sjednici nismo mogli dobiti jasan stav. Prijedlog nacrta s neophodnim izmjenama priprema Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine.

Nezir Pivić, zamjenik ministra pravosuđa BiH je kazao: ''Koliko je meni poznato postoji jedna suglasnost određenih minimalnih izmjena kada govorimo o Zakonu o viskom sudskom i tužiteljskom vijeću koji bi trebali ići u pravac jačanja integriteta članova VSTV-a, jačanja disciplinske pozicije i sankcija unutar VSTV-a, provjere članova i uspostave jedinice za provjeru integriteta''.

Obimniji pregled izmjena Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću morao bi obuhvatiti i žalbu na odluke VSTV-a, ali i uvođenje imovinskih kartona. A za sve to treba i vremena, upitno je koliko ga BiH i ima?

Branko Perić, sudac Suda BiH objašnjava: ''Mislim da će se raditi o novom dokumentu o novom nacrtu izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću a to će zahtijevati i novo vrijeme a koliko to kod nas traje pretpostavljam da ni za tri godine nećemo imati novi zakonski dokument. Prvobitni nacrt zakona koji sam vidio nije rješavao suštinske probleme to su kozmetičke izmjene''.

Usvajanje novog zakona zahtjev je međunarodne zajednice i potrebno je sustavno rješenje, smatraju pravnici, u suprotnom i ova reforma u BiH mogla bi dobiti opis – nedovršeno.

Vlado Adamović, pravni stručnjak je kazao: ''Sa svih strana moramo uvidjeti što je problem, je li cjelina zakona ili koncept problem ili treba učiniti samo dorade koje su bazirane na nedostacima. Istinski problem ove zemlje je što nijednu započetu reformu nismo završili do kraja''.

Ako se nastavi ovim tempom, reforma pravosuđa će i dalje tapkati u mjestu, zaključuju pravnici. Dok jedni misle da ne mogu, a drugima je to dužnost, Europska komisija je jasna- Nacrt zakona o VSTV-u BiH mora imati do kraja godine, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close