Avionska nesreća

Kada će biti poznati rezultati istrage o nesreći kod Mostara

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 16:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je od tragične nesreće kod Mostara koja se dogodila prilikom pada trakoplova, a u kojoj je smrtno stradalo pet osoba, prošlo devet dana N1 i danas traži odgovore što je sa istragom i ima li osnova za kazneno gonjenje.

Gost programa N1 bio je Igor Pejić, tajnik ministarstva prometa i komunikacija BiH.

"Bez bilo kakve činjenice potkrepljene argumentom je sramotno donositi zaključke. Sve letjelice koje se kreću bh. nebom posjeduju uvjerenje o plovidbosti. Ministarstvo raspolaže sa svim dokumentima, ali još ne možemo sa svim izaći u javnost", kazao je Pejić i dodao:

"Svi piloti moraju imati letačku dozvolu koja se izdaje nakon temeljitih provjera i periodično provjerava. Uzimajući u obzir fazu istrage, u ovom trenutku ne možemo izlaziti sa svim podacima".

Koja je uloga Tužiteljstva BiH u cijelom procesu?

"Tužiteljstvo vodi paralelen proces jer Ministarstvo ne zaključuje o kaznenoj odgovornosti. Naš cilj je utvrditi uzroke, priopćiti ih javnosti i prevenirati da se slične stvari ne ponove. Dokumentacija koja se prikupi, može se eventualno podići optužnica ukoliko Tužiteljstvo utvrdi odgovornost", kazao je Pejić.

Dodao je i kada će biti poznati preliminarni rezultati istrage o ovoj nesreći.

"Preliminarni rezultati istrage će biti za 15-ak dana. Imamo podatke, svi dokumenti su u ministarstvu. Ministarstvo neće dati javnosti. Saslušano je više očevidaca, a ne smije se ni pomisliti što bi se dogodilo da je letjelica pala nekoliko metara dalje".

"Evidentno je da je moguće da broj registrovanih mjesta u letjelici nije odgovarao broju putnika", dodao je Pejić.

Podsjetimo, u padu sportskog zrakoplova u subotu 13. svibnja oko 16 sati u Mostaru život su izgubili pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.

Tragična nesreća se dogodila tijekom panoramskog leta u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara" koju je organizirao Aeroklub “Mostar 1949".

Kopirati
Drag cursor here to close