Josip Joško Broz

Kada bi Tito došao i vidio što se događa odmah bi se vratio u grob

"Kada bi Tito došao i vidio što se događa odmah bi se vratio u grob", izjavio je Joška Broz.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2018. u 17:32 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Titov unuk i imenjak Josip Joška Broz, inače predsjednik izvanparlamentarne Komunističke partije, izjavio je da bi se njegov djed, kada bi vidio što se danas događa na prostorima bivše Jugoslavije, odmah vratio u grob.

"Kada bi Tito došao i vidio što se događa odmah bi se vratio u grob. On ne bi mogao shvatiti da je od onakve zemlje ostalo ovo što sad imamo i da je ovakav život sada u odnosu na onaj koji smo nekada imali", izjavio je Joška Broz za beogradsku TV Prva.

Nekadašnji doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i jedan od utemeljitelja Pokreta nesvrstanih umro je 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani, a pokopan je 8. svibnja u Beogradu, javlja Hina.

Na ispraćaju je uz oko 700.000 građana iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije bilo 209 visokih izaslanstava iz cijelog svijeta, te šefovi država i vlada iz 127 zemalja.

Uz obljetnicu Titove smrti 4. svibnja, njegovi štovatelji i sada sve rjeđi preživjeli suborci odaju mu poštovanje i 25. svibnja, koji se nekad u čast Titova rođendana u cijeloj bivšoj Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti, uz tradicionalni slet na tadašnjem Stadionu JNA u Beogradu.

Obljetnica u Tuzli

Građani Tuzle danas su na Slanoj banji obilježili 38. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, jugoslovenskog predsjednika bez ograničenja trajanja mandata, javlja agencija Anadolija.

Muhamed Čaušević, predsjednik Gradskog udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, naveo je da fašizam jača, što je veoma porazno za svako društvo.

''Sve je manje onih koji smatraju da Tito i nije uradio nešto toliko bitno za njihove živote. Ipak, samo za Bosnu i Hercegovinu uradio je ogromne stvari, odnosno 1943. godine na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a je rekao da Bosna i Hercegovina mora postojati kao ravnopravna država svih naroda i narodnosti u tadašnjoj Jugoslaviji. To je najveći doprinos. I tada su bile snage, kao i sada, da se sve to razruši i da nije bilo Tita, to bi se vjerojatno dogodilo'', rekao je Čaušević.

Naveo i to da današnji Bošnjaci, a tadašnji Muslimani, trebaju posebno biti zahvalni ovom vođi.

Ravopravna republika

''Treba znati da je Tito rekao da BiH mora biti ravnopravna republika sa svih šest ostalih, da su svi narodi u njoj ravnopravni i da je ona i srpska, i hrvatska i muslimanska i tako je bilo sve do 1992. godine, kada su pobijedile fašističke snage i razdvojile narode u torove'', naveo je Čaušević, dodajući i ogroman Titov doprinos na međunarodnoj razini, naročito prilikom osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, istaknuo je da je životni standard Jugoslovena bio mnogo bolji, te da su ˝Končar˝ i ˝Energoinvest˝ bili druga, odnosno treća tvrtka u Europi.

''Milijuni su plakali nakon njegove smrti jer su se plašili da će se dogoditi ono što se kasnije dogodilo. Ljudi su se bojali budućnosti. Iako je već nekoliko mjeseci bio bolestan i imao je 88 godina, ipak su milijuni na vijest o njegovoj smrti bili u šoku i bili smo očajni. Neki sada kažu, zašto toliko pretjerivanje i tolike suze. Nakon Titove smrti dogodilo se sve loše što se dogodilo, teški ratovi i mnoge žrtve, egzodus iz zemalja bivše Jugoslavije i raspačanost Južnih Slavena''', izjavio je Imamović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close