Austrijska opozicija

Kad Putin zapleše....

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Austriju kako bi prisustvovao vjenčanju
Vijesti / Flash | 18. 08. 2018. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: POOL  / 

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Austriju kako bi prisustvovao vjenčanju tamošnjoj ministrici vanjskih poslova, javlja Daily Mail.

Austrijske vlasti nametnule su stroge sigurnosne mjere oko mjesta ceremonije u blizini južnog grada Graza za vjenčanje ministrice Karin Kneissl, koju je predložila pro-ruska Austrijska stranka za slobodu.

Kneissl (53) udala se za poduzetnika Wolfganga Meilingera. Putina je pozvala na vjenčanje kada je ruski predsjednik ove godine posjetio Beč, izjavio je predsjednički savjetnik Yuri Ushakov.

U petak je potaknuto pitanje je li poziv bio prikladan.

"Kako bi austrijsko predsjedništvo EU-a trebalo živjeti u skladu s vlastitim tvrdnjama vlade o izgradnji mostova (između EU i Rusije) i biti pošten broker, kada su austrijska ministrica vanjskih poslova i kancelar tako očito na jednoj strani?", pita se Andreas Schieder iz Socijaldemokratske stranke Austrije.

Evelyn Regner izjavio je kako je pozivom na vjenčanje poslana "sramotna" slika Austrije partnerima EU-a, označavajući time "provokaciju europskih razmjera".

Zeleni su pozvali na ostavku Kneissl, ističući kako je "Vladimir Putin najagresivniji neprijatelj EU po pitanjima vanjske politike".

Ipak, ministarstvo vanjskih poslova inzistira na tome da Putinov posjet "neće ništa promijeniti u smislu austrijskih vanjskopolitičkih pozicija". Međutim, iz ministričinog ureda Putinova nazočnost izvorno je opisana kao "privatni događaj", ali je od tada nadograđena na "radni posjet", prenosi RTL.hr.

Putin će u subotu navečer nakon ceremonije voditi razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pored Berlina. Teme tijekom bilateralnih razgovora uključuju Ukrajinu, Siriju i planirani plinovod Nord Stream 2 iz Rusije u Njemačku, protiv kojeg su Sjedinjene Države i neke europske zemlje prigovarale, piše Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close