Mogu, ali ne moraju

Kad kanton ne treba 'slušati' Federaciju

Pojašnjenje se nalazi u Pravilniku o organiziranju i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.
Vijesti / Flash | 11. 11. 2020. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadnohercegovačka županija je proglasila stanje nesreće u toj županiji 27. kolovoza 2020. godine. Zbog toga ova županija ne mora provoditi mjere Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, potvrdio je za N1 pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera FBiH Goran Čerkez.

"Oni mogu prihvatiti mjere Kriznog stožera FBiH, ali i ne moraju", rekao je Čerkez.

Pročitajte još

Naime, pojašnjenje se nalazi u Pravilniku o organiziranju i načinu rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva gdje se u članu 6. navodi kako ovaj stožer ima nadležnost dok nadležna tijela FBiH ili kanton ne proglase stanje prirodne ili druge nesreće. Od tog trenutka nadležnost prelazi na Federalni, odnosno kantonalni stožer civilne zaštite.

S obzirom na to da je Zapadnohercegovačka županija to učinila ranije, Civilna zaštita ZHŽ je nadležna za donošenje mjera i naredbi u toj županiji.

Inače u ovoj županiji je broj aktivnih slučajeva Covid-19 prešao brojku od 600 na 100.000 stanovnika. Broj aktivnih slučajeva u ovoj županiji iznosi 3,7 posto od ukupnog broja trenutno aktivno oboljelih u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close