Dan OS BiH

Jusić: Zahvaljujući Oružanim snagama BiH aktivno doprinosi i globalnoj sigurnosti

Akademija u povodu 1. prosinca, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su važan faktor za mir i stabilnost države, upriličena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 19:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademija u povodu 1. prosinca, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su važan faktor za mir i stabilnost države, upriličena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Predstavnike vlasti u BiH te vjerskog, kulturnog i javnog života, međunarodne uzvanike i umirovljene generale pozdravio je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić koji je kazao da su Oružane snage Bosne i Hercegovine u proteklom periodu dale neizmjeran doprinos afirmaciji BiH na unutarnjem i međunarodnom planu.

''Zahvaljujući Oružanim snagama BiH i sudjelovanju njenih pripadnika u međunarodnim misijama podrške izgradnji mira, BiH aktivno doprinosi i globalnoj sigurnosti'', istaknuo je Jusić.

Svojim naporima, dodao je, predanošću i profesionalnošću pokazale su i dokazale da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama u izvođenju operacija deminiranja, inžinjerskih radova, medicinskog transporta i u svim situacijama u kojima civilne strukture nisu mogle adekvatno reagirati na prirodne i druge nesreće.

Kazao je kako je ove godine prvi put izvedeno ocjenjivanje prve "Bataljonske grupe lake pješadije" po NATO standardima te relizirana zajednička vježba "Srebrna strijela" s pripadnicima nacionalnih gardi Marylanda i Ohia i uz učešće zračnih snaga SAD-a.

Jusić je također naveo da je ove godine prvi put izvedeno zajedničko bojevo gađanje artiljerijskih bataljona OS BiH, održano natjecanje na nivou OS "Najsuvremeniji pripadnik OS BiH u 2019." te pokrenuta realizacija Projekta registracije malog i lakog naoružanja.

Bez obzira na ograničenja i nedovoljna financijska sredstva, nakon dugo vremena, pokrenuta su tri važna projekta: Višegodišnji projekt nabavke specijaliziranih motornih vozila za potrebe OS BiH, višegodišnji projekt nabavke helikoptera kroz projekt vojne suradnje s Američkom vladom, te projekt izrade novih vojnih uniformi za sva PVL u OS BiH.

OS BiH kontinuirano vrši zanavljanje i školovanje vojnog osoblja, s ciljem održavanja operativne spremnosti.

''U cilju zadržavanja mladih u BiH i njihovog pridobijanja u OS BiH, pored povećanja starosne dobi za vojnika sa 35 na 40 godina, uputili smo nadležnim institucijama i prijedlog povećanja njihovih plaća'', istaknuo je pored ostalog Jusić.

Jusić je kazao da je bilo poteškoća i izazova s kojima se OS BiH suočava, te pored financijskih poteškoća, kazao je da je evidentna bila i sporost nižih nivoa vlasti pri preuzimanju nepokretne vojne imovine koja više ne služi za potrebe odbrane, te ograničeni kapaciteti za brže rješavanje viška mina i minskoeksplozivnih sredstava, za što se izdvajaju značajna financijska sredstva, a koja ubuduće trebaju biti preusmjerena za razvoj i opremanje OS BiH.

Jusić je zahvalio svima koji su, u okviru institucija BiH, te entitetskih i drugih nivoa vlasti u različitom kapacitetu sudjelovale i pomagale Oružane snage BiH.

Na kraju je, uz izraze zahvalnosti, podsjetio da su uspješni rezultati postignuti i uz veliku pomoć međunarodnih organizacija, kao što su NATO stožer Sarajevo, Glavna komanda EUFOR-a, UNDP, Misija OSCE u BiH, kao i niz prijateljskih država.

Kopirati
Drag cursor here to close