Eurozona

Juncker poslao upozorenje Grcima pred parlamentarne izbore

Vijesti / Flash | 16. 06. 2012. u 11:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući eurozone i premijer Luksemburga Jean Claude Juncker ocijenio je da bi istupanje Grčke iz eurozone dovelo u opasnost taj monetarni blok. Ishod izbora u Grčkoj, kako je Juncker objasnio u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", veoma je važan.

"Ukoliko radikalna ljevica pobijedi, što se ne može isključiti kao mogućnost, posljedice po monetarnu uniju bile bi nesagledive. Mi ćemo sa svakom vladom morati da razgovaramo. Mogu samo da upozorim na opasnosti odlučivanja o izlasku iz monetarne unije. Time bi unutarnja kohezija eurozone bila ugrožena", objasnio je Juncker, koji ima reputaciju premijera s najdužim stažom u Europskoj uniji (EU).

Istupanje Grčke iz eurozone, nezavisno od ekonomskih i socijalnih posljedica po samu zemlju, bila bi nanesena šteta eurozoni, rekao je Juncker dodajući da se to mora spriječiti jer bi bilo loš signal. "Toga moraju biti svjesni Grci", naglasio je Juncker. On je također kazao da će predstavnici EU-a i eurozone, nezavisno od ishoda, što prije morati da razgovaraju s novim grčim rukovodstvom o programu prilagođavanja.

"Treći krug izbora ne bi bio nikakvo rješenje", poručio je on. Juncker, koji je niz godina bio i ministar financija Luksemburga, kazao je da Grcima mora biti jasno da je "smiješna" zamisao da se borba protiv dugova vodi još većim državnim dugovima i proračunskim deficitom, te je podvukao kako o suštini programa štednje sa Grčkom ne može biti pregovarano.

Juncker je, upitan kako će provesti nedjelju večer, rekao da će biti u kontaktu s predsednikom Europske centralne banke Mariom Dragijem i europskim komesarom Olli Renom, kao i drugim kolegama u EU, ali da će izjave davati tek u ponedjeljak.

Juncker je, također, najavio da sa Dragijem, predsednikom Vijeća EU-a Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Europske komisije Jose Manuel Barossom radi na konceptu za budućnost EU-a, koji će, kako je istaknuo, krajem mjeseca predstaviti i koji će sadržati jasnu odluku za smer kojim treba da ide Europa. "Potrebno nam je više integracije u eurozoni", rekao je s tim u vezi Juncker.

Kopirati
Drag cursor here to close