''Čvrsti dokazi''

Јukić tvrdi da ima dokaze: Stranci se miješaju u rad pravosuđa!

Utječe se na postupke i rad pravosudnih institucija, kaže Ružica Jukić
Vijesti / Flash | 19. 06. 2019. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Јukić izjavila je danas u Sarajevu da ne bi, da nema čvrste dokaze za to, javno tvrdila da postoji uplitanje stranih veleposlanstava u rad pravosudnih institucija BiH i da se pravosudni radnici privode "u staklenu sobu ili gumenu sobu", kako bi se tražilo od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da protiv nekog otvore istragu.

''Vjerojatno bih nestala sa zemlje da to nije tako'', rekla je Јukićeva novinarima u Sarajevu.

Ona nije željela da otkrije više detalja o tome, jer, kako je pojasnila, ne želi da ljude koji su svjedočili tim radnjama dovodi u opasnost.

Utječe se na postupke

''Utječe se na postupke i rad pravosudnih institucija. Јa nisam pričala o efikasnosti, ono o čemu bi veleposlanstva koje su dale određene donacije imale pravo pitati, ovdje se radi o istragama, sudskim procesima, gdje su stranci pokušali utjecati na domaće nositelje pravosudnih institucija'', ističe Јukić, a prenosi Srna.

Ona je istaknula da takve stvari - da je BiH zemlja u kojoj strana veleposlanstva vode politiku svega, pa čak i pravosuđa - neće prešutjeti.

''Dokle god sam ovdje, a u zadnjoj sam godini mandata, to neću prešutjeti takve stvari će doći na mjesto gdje treba da dođu, a ja sam ostala dosljedna sebi. Ako neko smatra da ovu činjenicu treba prešutjeti, ako treba osuditi Ružicu Јukić - neka osude, ali pokazat ćemo kakvo smo društvo'', istaknula je Јukić i pozvala članove VSTV-a da se zapitaju zbog čega i kome to odgovara.

Ona je dodala da je nitko od nadležnih institucija nije službeno pozvao da obrazloži svoje tvrdnje.

Inzko učinio sve da BIH ne funkcionira

Na konstataciju novinara da joj je visoki predstavnik Valentin Inzko rekao da ne treba da se time bavi, Јukić je rekla da je Inzko učinio sve da BiH pravno ne profunkcionira.

Komentirajući poziv člana VSTV-a Gorana Nezirovića da članovi ovog pravosudnog tijela podnesu ostavku, Јukićeva je ponovila da je Nezirović taj koji ima razlog da podnese ostavku, tvrdeći da je svoju kćer bez konkursa zaposlio u Kantonalni sud u Sarajevu, a da za komunalne usluge duguje oko 14.000 KM.

''Јa odlazim iz VSTV-a s imovinom koju sam imala prije i nisam se obogatila, nego sam samo dobila neosnovane napade. Da smatram da sam bilo čim doprinijela da narušim ugled VSTV-a, sama bih podnijela ostavku. Mene ne trebe pozivati kolega Nezirović na ostavku, pogotovu što znam da je ovo orkestrirano'', poručila je Јukić.

Orkestrirani napadi

Ona nije htjela da precizira tko orkestrira te napade, dodavši da je veoma dobro poznato tko orkestrira takve stvari.

Na poziv da prokomentira tvrdnje člana VSTV-a Monike Mijić o nacionalnoj podijeljenosti ove institucije, Јukić je navela da je, ako su četiri člana Vijeća bošnjačke nacionalnosti tražila da objave priopćenje i obratila se i petom članu koji je također Bošnjak, a da isto nisu tražili od drugih članova koji su Srbi i Hrvati, jasno da je riječ o "jednom krugu jedne nacionalnosti".

''To ne doprinosi radu VSTV-a, kao ni drugih institucija koje su povezane, jer ako pada VSTV padaju i sve druge institucije'', upozorila je Јukić.

Na današnjoj sjednici VSTV-a BiH u Sarajevu završena je diskusija o zajedničkom pismu OEBS-a, Veleposlanstva SAD i Delegacije EU u BiH koje je ranije upućeno VSTV-u.

Zaključeno je da je potrebno imenovati komisiju koja će načiniti prijedlog teksta pisma kao odgovor na zajedničko pismo OEBS-a, Veleposlanstva SAD i Delegacije EU u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close