Tko koga štiti

Jukić dobila zaštitu zbog prijetnji na Facebooku; Mektić kaže da smo smiješna država

Vijesti / Flash | 14. 08. 2017. u 14:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Visokog sudskog tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić dobila je policijsku zaštitu nakon prijetnji koje su joj upućene na Facebook grupi „HAPSI Mektiću, samo HAPSI!!!“.

Jukić je u izjavi Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da je zaštitu dobila preventivno, nakon što su članovi ove grupe pozivali na njen linč i vješanje.

''Radi se o prijetnjama gdje pojedinci traže linčovanje i vješanje. Preventivno sam dobila zaštitu, a policija odrađuje svoj dio posla. Ne bojim se ničega, pa ni tih prijetnji. Policija je procijenila da je potrebna zaštita, a ja ne bih o detaljima zaštite'', kazala je Jukić.

Jukić opet optužuje Mektića

Dodaje i da su izjave na Facebook grupi počele nakon tužbe za klevetu, koju je podnijela protiv Ministra sigurnosti Dragana Mektića.

''Članovi te grupe rade u ime Mektića, a on bi se o tome trebao očitovati. Ako ne stoji iza ovoga, trebao bi to javno reći i distancirati se od svega. To jasno ukazuje da ti koji pišu i prijete, rade to nakon tužbe koju sam podnijela protiv Mektića. Mislim da je ovo neviđeno do sada. Napad na mene, Milana Tegeltiju i VSTV je sramotan i neosnovan. Istrajat ću u tome, a nalogodavce i dobrovoljce ćemo otkriti'', dodaje Jukić.

Podsjetimo, sukob Ružice Jukić i Dragana Mektića traje još od kada su, zajedno gostujući na Federalnoj televiziji (FTV), iznijeli niz optužbi jedno protiv drugog.

''Ministar Mektić se davno mogao ovoga riješiti. Samo da je opovrgao svoje tvrdnje i priznao da je imao pogrešne informacije, nakon emisije na FTV. On ih nikada nije opovrgao, a ja ne odustajem od tužbe. Rezultat toga su i ove prijetnje na Facebooku'', kaže Jukić.

Mektić smatra da nema potrebe za bilo kakvim ograđivanjem od komentara na Facebook grupi, dodajući da je za nju čuo putem medija.

Mektić kritizirao odluku i najavio konferenciju

''Niti sam posjetio tu grupu, niti znam za nju. Samim tim, nema ni potrebe za ograđivanjem'', kazao je Mektić.

On je dodao i da je policijska zaštita koju je dobila Jukićeva, pokazatelj da smo potpuno neozbiljna država.

''Netko dobiva policijsku zaštitu, jer je netko njegov nerad komentirao na Facebooku. Pa to je strašno. Jukić je potpuno beznačajna ličnost za mene u ovom sustavu, a onaj tko joj je dao osiguranje napravio je krupnu grešku. To pokazuje da smo smiješna država. Kad vidim tko sve dobiva policijsku zaštitu, odlučio sam da ja svoju otkažem. Ne treba mi'', dodaje Mektić.

Inače, Mektić je ranije izjavio u medijima kako je nakon emisije na FTV-u dobivao poruke od Ružice Jukić u kojima tvrdi da "ona voli Srbe".

Također, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je priopćenjem za medije najavilo konferenciju za novinare, koja će se održati u utorak, 15.08.2017. godine, s početkom u 11.00 sati.

Medijima će se obratiti ministar sigurnosti Dragan Mektić, a u priopćenju nije navedena tema konferencije.

VSTV osuđuje uvrede i prijetnje

Povodom tekstova objavljenih na društvenoj mreži „Facebook“ u okviru grupe „Hapsi Mektiću samo hapsi“, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine osuđuje uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić.

VSTV BiH u priopćenju za javnost posebno skreće pozornost da „prijetnje, sadržajno upućene rukovoditeljima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije“.

''Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje neovisnosti pravosuđa u BiH. Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pozornosti sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim'', navodi se u priopćenju VSTV-a.

Dodaje se da, kao i u prethodnom razdoblju, VSTV BiH želi naglasiti da pozdravlja i potiče svaku dobronamjernu kritiku rada pravosuđa u našoj zemlji, a posebno VSTV-a BiH.

''Također vjeruje da navedene uvrede i prijetnje mogu uslijediti isključivo iz dva razloga: uslijed nepoznavanja uloge VSTV-a BiH u pravosudnom sistemu BiH obzirom da se u uvredljivim i prijetećim tekstovima VSTV BiH i rukovodstvo institucije povezuje s događajima i postupcima u kojima VSTV BiH uopće ne sudjeluje niti ima nadležnost nad njima ili uslijed namjernog i orkestriranog izazivanja nesigurnosti, kako kod građana naše zemlje, tako i kod osoba kojima su prijetnje upućene'', navode iz VSTV-a.

VSTV BiH stoga poziva nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju ovakvo nedopustivo djelovanje i istovremeno podsjeća javnost da neće podleći pritiscima te da će izvršavajući svoju nadležnost i dalje inzistirati na snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH - kaže se u priopćenju.


Kopirati
Drag cursor here to close