KPZ

Jozić: U Federaciji 45 zatvorenika čeka na premještaj u RS, a u RS-u 50

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 20:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno 50 zatvorenika u kazneno popravnim zavodima u Republici Srpskoj čeka na mogućnost premještaja to jest da kaznu izvršava u jednom od zavoda na području Federacije BiH, a 45 zatvorenika čeka na premještaj iz federalnih zavoda u zavode na teritoriji Republike Srpske - rekao je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić na današnjoj sjednici Zastupničkog doma, na kojoj je odgođena rasprava i ujedno izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji.

Zakonsko rješenje upravo je predviđalo da se kazna zatvora može izdržavati po mjestu prebivališta.

''U sedam kazneno-popravnih zavoda u Federaciji kaznu izdržava 2.070 zatvorenika'', kazao je Jozić.

Sagledavajući problematiku za izvršenje kazneno-popravnih sankcija uvidio je da je u zavodima malo zaposlenih stručnih ljudi i to, kako kaže, bez javnih natječaja.

Zato se, pojašnjava, izmjenama želi uraditi da se ujednači broj zaposlenih u zavodima. Ujednačen (isti) broj imali bi zavodi u Busovači, Orašju i Bihaću. Broj uposlenih u kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu izjednačio bi se sa zavodima u Tuzli i Mostaru.

''Sve europske komisije su kazale da nisu zadovoljeni standardi za izvršenje kazneno-popravnih sankcija u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji'', podsjetio je Jozić.

Tijekom dosadašnje rasprave šef Kluba SDA Ismet Osmanović rekao je da podržava da se omogući navedeni premještaj zatvorenika, ali da pitanje imenovanja direktora i zamjenika kazneno-popravnih zavoda nije najbolje riješeno jer je, kako navodi, stavljeno pod kontrolu ministra.

''Svatko tko dođe do funkcije ministra pravde mogao bi da raspoređuje svoje ljude'', dodao je Osmanović smatrajući da treba donijeti novi zakon o izvršenju kaznenih sankcija i formirati zasebnu upravu za izvršenje kaznenih sankcija.

Pod kontrolom te uprave, ističe, mogle bi biti na jednak način tretirane nadležne institucije (kazneno-popravni zavodi).

Šef Kluba SDP-a BiH Elvir Krajabić ocijenio je da su kontradiktorna dva stava govoreći da se u jednom navodi da se ''pomoćnici direktora zavoda zapošljavaju putem natječaja, ali natječaj ne provodi Agencija za državnu službu nego Federalno ministarstvo pravde''.

U drugom stavu piše ''da pomoćnike imenuje i razrješava direktor'', pa se, poručuje Karajbić, predlagač zakona treba opredijeliti ili za jednu ili za drugu opciju.

''Također, u jednom od članova poziva se na Zakon o državnoj službi koji je proglašen neustavnim. Suština je izgleda da se razriješe postojeći pomoćnici'', dodao je Karajbić.

Navedenu raspravu poslanici će nastaviti na jednoj od narednih sjednica kada će i glasovati o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close