Izmjene stupile na snagu

Jozić: Federacija BiH ispunila obaveze prema FATF-u

Vijesti / Flash | 30. 09. 2017. u 09:37 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH je ispunila sve obaveze u smislu provođenja FATF Akcijskog plana za BiH, koji se tiče sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, a nakon što su izmjene Kaznenog zakona FBiH odobrene na posljednjoj sjednici Doma naroda, a ranije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta - potvrdio je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić.

Omogućeno je, kako kaže, da predložene izmjene stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, što znači da će predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelomično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje kaznenog djela ili koji su nastali učinjenjem kaznenog djela biti oduzeti ako su vlasništvo učinitelja.

Također dodaje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja.

Putem izmjena jasnije su precizirane odredbe Kaznenog zakona FBiH i time otklonjene uočene manjkavosti, te izvršena usklađenost s državnim Zakonom u pogledu oduzimanja predmeta učinjenja kaznenog djela.

''To je bilo neophodno zbog ispunjenja obaveza u pogledu provođenja FATF Akcijskog plana za BiH. Federacije je time stavila točku na sve obaveze koje smo imali prema najvažnijem međunarodnom tijelu u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF)'', konstatirao je Jozić.

Govoreći o navedenim obvezama podsjeća da je uspostavljen elektronski registar – baza podataka, u kojem su uvezana udruženja i fondacije iz svih deset županija na federalnom nivou.

''Cijelo pravosuđe, policija, upravni organi i građani mogu koristiti taj server pri Ministarstvu pravde BiH, te se informirati o određenom udruženju, njegovim članovima ili o tome je li podnesen izvještaj i slično. Registar doprinosi ukidanju sadašnje praksa, po kojoj se za dostupnost navedenih informacija u pravosudnim institucijama treba podnijeti zahtjev, što iziskuje čekanja i po 20 dana'', istaknuo je u izjavi za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Međunarodne obveze BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma proizlaze iz članstva u Komitetu Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti Manival (Moneyval).

Kopirati
Drag cursor here to close