Zbog bolesti

Jovici Stanišiću produžen boravak na slobodi

Iz Mehanizma je rečeno da se uvjetna sloboda za Jovicu Stanišića produžuje do 30. travnja 2020. zbog njegove bolesti.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) je uvjetno puštanje na slobodu iz pritvora produžio za Jovicu Stanišića do travnja 2020. godine jer je bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, kome se sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i dalje bolestan.

Iz Mehanizma je rečeno da se uvjetna sloboda za Jovicu Stanišića produžuje do 30. travnja 2020. zbog njegove bolesti. Kako je kazano, produženje je moguće jer “nema indikacija da se ikada upuštao u bilo kakve radnje koje podrivaju provedbu pravde”.

''Sudsko vijeće je i dalje uvjereno da nema razloga da vjeruje da bi Stanišić prestao da poštuje uvjete privremenog puštanja na slobodu ili predstavljao opasnost za bilo koju žrtvu, svjedoka ili drugu osobu ukoliko bi se njegov boravak na uvjetnoj slobodi produžio”, navodi se u odluci, piše BIRN BiH.

Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, te njegovom suoptuženom Franku Simatoviću, bivšem komandiru Specijalne operativne jedinice SDB-a, ponovno se sudi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu pod vodstvom Slobodana Miloševića s ciljem trajnog i nasilnog uklanjanja Hrvata i Bošnjaka iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi se postigla dominacija Srba.

Simatović je nastavio prisustvovati ročištima u Haagu.

Stanišić je na uvjetnoj slobodi u Beogradu od srpnja 2017., a njegovo puštanje na slobodu je do sada produžavano nekoliko puta.

I Stanišić i Simatović su se u prosincu 2015. izjasnili da nisu krivi nakon što je Apelaciono vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ukinulo oslobađajuću presudu Prvostupanjskog vijeća.

Apelaciono vijeće je odlučilo da su postojale ozbiljne pravne i činjenične greške kada su Stanišić i Simatović 2013. godine prvobitno oslobođeni optužbi za ratne zločine, te je naredilo da se održi ponovno suđenje i iznesu svi dokazi i saslušaju svi svjedoci od strane novih sudija, navodi BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close