Reakcija Dačića

Još uvijek nema sporazuma o prelasku granice sa Hrvatskom

Vijesti / Flash | 21. 09. 2012. u 13:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u petak kako Hrvatska, time što ulazi u EU, prestaje biti zainteresirana za druge države regije, što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da još nema sporazuma koji bi omogućio građanima Srbije i Hrvatske da granicu prelaze s osobnim iskaznicama.

On je, sudjelujući na Beogradskom sigurnosnom forumu gdje je jedna od tema bila i pitanje hrvatskog angažmana u regiji nakon ulaska u EU, naveo kako će s Hrvatskom morati obnoviti inicijativu da građani mogu u dvije zemlje putovati samo s osobnom iskaznicom bez putovnice.

"To je više u interesu Hrvatske, prvenstveno zbog turista iz Srbije", rekao je srbijanski premijer dodajući da Hrvatska takav sporazum već ima s BiH i Crnom Gorom. On je rekao da su prije dvije godine hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor prihvatili tu njegovu inicijativu, ali da je do danas izostala "pravna i politička realizacija".

Rekao je da je s Makedonijom potpisan sporazum o prelasku granice s osobnom iskaznicom, a da s BiH i Crnom Gorom takvi sporazumi postoje odavno. "Za razliku od moderne Europe, koja je za manje od deset godina poslije drugog svjetskog rata počela graditi zajedničke institucije, mi na Balkanu 20 godina po završetku sukoba još živimo u prošlosti", kazao je Dačić.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić nije se složio s ocjenom da Hrvatska s ulaskom u EU prestaje biti zainteresirana za sigurnost u regiji istaknuvši posebice dobru regionalnu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Beogradski sigurnosni forum organiziraju već drugu godinu tri građanske udruge - Beogradski fond za političku izuzetnost, Europski pokret u Srbiji i Beogradski centar za sigurnost i politiku, a cilj je otvaranje sigurnosnih europskih i globalnih rasprava i na Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close