Sve se može

Još jedna misterija u nespremoj državi

Još uvijek nema rješenja za problem tekstilnog otpada koji je uvezen iz Italije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2020. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Kompletna afera s nelegalno deponiranim tekstilnim otpadom iz Italije, pokazala je sve administrativne nedostatke i nespremnost države u kojoj živimo da pomogne jedinicama lokalne samouprave, te da ih zaštiti od pojedinaca koji su radi osobnih interesa spremni ugroziti zdravlje stanovnika lokalne zajednice”, poručila je načelnica Opštine Drvar Dušica Runić.

Ona i predstavnici ostalih lokalnih zajednica, u kojima je uskladišten ovaj otpad, pozivaju više razine vlasti da konačno riješe problem, piše BHRT.

Naime, još uvijek nema rješenja za problem tekstilnog otpada koji je uvezen iz Italije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Već 58 dana nelegalno uskladišten tekstilni otpad iz Italije se nalazi na ovoj lokaciji. Pitanja je mnogo a odgovora, za sada, jako malo.

“Traže se odgovori za propuste koji su načinjeni od samog početka registracije firme. Ugovor o zakupu poslovnih prostorija je ništavan”, tvrdi načelnica Drvara.

Takođe, nema odgovora ni na pitanje kako je moguće da je firma „Krom reciklaža“ registrirana na adresi Titova 1 na kojoj se nalazi zgrada Općine Drvar.

Načelnica kaže i da je uputila inicijativu za porektanje postupka preipsitivanja zakonitosti akata i vršenje inspekcijskog nadzora nad ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša Hercegbosanske županije kojom je dozvoljeno spornoj firmi da upravlja otpadom u kojoj je ukazano na niz nepravilnosti koje su napravljene prilikom izdavanja rješenja.

Video: Afera sa nelegalno deponovanim tekstilnim otpadom u Drvaru

“Pored činjenice da na lokaciji iz dozvole ne postoje strojevi za reciklažu, da Krom reciklaža od prvog dana registracije nema nijednog prijavljenog radnika, da su za ovakve vrste prerade dužni angažirati stručnjaka tehnologa, da je napravljen propust neizlaska na teren i utvrđivanja činjeničnog stanja”, navela je.

Federalna uprava za inspkecijske poslove je firmi Krom reciklaža naložila da prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdatom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da ga vrati pošiljaocu odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim zakonskim aktima i propisima. Rok za izvršenje upravne mjere je 30 dana od dana dostavljanja.

“Pošta je vraćena, poštar u Drvaru nije mogao naći direktora a vlasnici iz Beograda prilikom boravka u Sarajevu nisu potpisali da su preuzeli rješenje. Prema zakonu o upravnom postupku, dok se rješenje ne uruči, rokovi ne postoje. U narodu bi kod nas rekli ujeo vuk magare”, kaže načelnica.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close