COVID-19

Jedna od zaraženih u Širokom Brijegu je osmogodišnja djevojčica

Zaražena osoba iz Čitluka bila je u samoizolaciji po povratku iz Amerike i kod nje je testiranjem otkrivena infekcija koronavirusom.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2020. u 16:47 Bljesak.info
Pehar: COVID-19 potvrđen kod još četiri osobe u zapadnoj Hercegovini
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije osobe iz Gruda, jedna iz Širokog Brijega i Čitluka zaražene su korona virusom. Ukupno u Grudama je do sada pozitivno na COVID-19 tri osobe, u Širokom Brijegu sedam, a u Čitluku je ovo prva osoba koja je zaražena.

Član Federalnog štožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je, u odnosu na posljednji izvještaj koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio jutros u 10.00 sati, testirano novih osam uzoraka, od čega je COVID-19 potvrđen kod četiri osobe.

"Što se tiče novih posljednjih slučajeva dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. Još uvijek čekamo rezultate testiranja koji su u toku pa ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima", kazao je Pehar.

Zaražena osoba iz Čitluka bila je u samoizolaciji po povratku iz Amerike i kod nje je testiranjem potvrđena infekcija koronavirusom, objavljeno je večeras na N1 televiziji.

Pehar je rekao kako je do danas u FBiH testirano ukupno 525 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 66 pacijenata.

Od ukupno potvrđenog broja pacijenata, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ih ima 27, Zapadno-hercegovačkoj županiji - 10, Kantonu Sarajevo - devet, Zeničko-dobojskom kantonu - osam, Unsko-sanskom kantonu - šest, Bosanskopodrinjskom kanton - četiri, Posavskoj županiji - jedan i Srednjobosanskoj županiji - jedan.

Tuzlanski kanton i Hercegbosanska županija još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva - kazao je Pehar.

U Konjicu ima 17 pozitivnih slučajeva, Sarajevu - devet, Mostaru - devet, Širokom Brijegu - sedam, Bihaću - šest, Zenici - četiri, Goraždu - četiri, Grudama - tri, Tešnju - dva. Novi Travnik, Orašje, Visoko, Breza i Čitluk imaju po jednog pozitivnog pacijenta na koronavirus.

"Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna ishoda vezana za infekciju koronavirusom, jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu", istaknuo  je Pehar.

Naglasio je da je trenutno u FBiH više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, te da očekuje će se taj broj i dalje povećavati.

S obzirom na ove iznesene činjice, Pehar je pozvao sve građane na odgovorno ponašanje, striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacije, te redovno praćenje i pridržavanje naredbi nadležnih institucija.

"Svi mi poduzimamo sve ove mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja ove bolesti i tražimo od naših građana da nam budu istinska potpora u ovim našim velikim naporima. Ta potpora se mora ogledati u aspolutnom pridržavanju svih ovih naredbi i preporuka koje smo mi kroz krizni Štab Federalnog ministarstva zdravstva i sada kroz Krizni štab civilne zaštite poslali na teren, jer samo na taj način ćemo držati situaciju u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom", kazao je Pehar.

Osmogodišnja djevojčica

''Jedna od zaraženih osoba u Širokom Brijegu je osmogodišnja djevojčica, unuka prvozaražene osobe'', potvrdio je večeras za N1 Drago Martinović iz Civilne zaštite Široki Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close