Sedam dana

Još 13 migranata protjerano iz BiH

Služba je otkazala i privremeni boravak za dva državljanina Namibije, iz razloga što su se promijenile okolnosti na osnovu kojih je boravak odobren.
Vijesti / Flash | 13. 11. 2020. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je s područja Bosne i Hercegovine udaljila 13 stranih državljana među kojima je pet državljana Afganistana, četiri državljanina Albanije i četiri državljanina Turske.

Kako je priopćeno, stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su osobe do udaljenja s područja BiH bile pod nadzorom u Imigracijskom centru. Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa Srbijom, četiri državljana Afganistana su vraćena u Republiku Srbiju, dok su druge osobe vraćene u zemlje porijekla.

U priopćenju Službe se dodaje kako su inspektori za strance u suradnji s policijskim službenicima provodili operativne aktivnosti kontrole objekata u kojima se okupljaju migranti na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona. 

Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom osam stranih državljana iz Maroka, Libije, Pakistana, Alžira i Kube za koje je u postupku utvrđeno da su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Služba za poslove sa strancima je navedenim stranim državljanima izrekla  mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini od jedne do pet godina i stavljeni su pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s područja Bosne i Hercegovine. Također u navedenom razdoblju Služba je otkazala privremeni boravak za dva državljanina Namibije, iz razloga što su se promijenile okolnosti na osnovu kojih je boravak odobren.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 15.057 migranta od kojih je 14.144 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil, od čega je samo u posljednjih sedam dana predmetom rada bilo 225 migranata od kojih je 209 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.210 migranta.

Kopirati
Drag cursor here to close