#JerNasSeTiče

Dok se čekaju odgovori s dogovora: Građani Mostara odlažu smeće ispred vijećnice

Zbog blokade deponije Uborak već peti dan se ne odvozi smeće s ulica grada Mostara, a građani su iz prosvjeda ispred Vijećnice grada Mostara počeli odlagati otpad.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2019. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su dobili poziv iz Gradske uprave Grada Mostara na sastanak gdje su započeli dogovore o deblokadi Uborka.

Predstavnici inicijative su nakon sat i pol sastanka, bez komentara medijima otišli na deponiju Uborak, prenijeti prosvjednicima dogovore s gradskim vlastima, te su najavili kako sastanak nastavljaju u 13 i 30 sati.

Inače, zbog blokade deponije Uborak već peti dan se ne odvozi smeće s ulica grada Mostara, a građani su iz prosvjeda ispred Vijećnice grada Mostara počeli odlagati otpad.

Podsjetimo, na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažira akreditiranu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen. Na sastanku koji je održan jučer u Sarajevu priopćeno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja. Ministrica okoliša i turizma FBIH Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju.

Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epdemiološke katastrofe. Sudionici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Naime, Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na sastanku s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i direktorima javnih poduzeća Komunalno d.o.o. Mostar i Deponija d.o.o. Mostar je razgovarala o aktualnoj problematici odlaganja otpada u ovom gradu. Gradonačelnik Mostara i direktori gradskih javnih poduzeća istaknuli su kako je stara deponija glavni uzrok problema, pa je dato zaduženje Gradskoj upravi da stečajnom upravniku stare deponije naloži da hitno izvrši njenu sanaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close