Uborak

Jer nas se tiče: Kaznene prijave protiv ministrice i glavnog inspektora

Udruženje građana ''Jer nas se tiče'' u ovom mjesecu podnijelo je kaznene prijave protiv ministrice Edite Đapo i glavnog inspektora Ejuba Salkića.
Vijesti / Flash | 31. 10. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana ''Jer nas se tiče'' u ovom mjesecu podnijelo je kaznene prijave protiv ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma Edite Đapo i glavnog inspektora Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Ejuba Salkića.

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz ovoga Udruženja, kaznene prijave podnijete su Kantonalnom tužiteljstva Kantona Sarajevo zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela: član 383. Zloupotreba položaja ili ovlasti, član 303. Onečišćenje okoliša te drugih krivičnih djela propisanih KZ FBiH prema osnovanim sumnjama tužiteljstva.

Osnova za pokretanje kaznenih prijava je činjenica da su ministrica Đapo i inspektor Salkić dozvoljavajući nelegalan rad J.P. ''Deponija'' d.o.o. Mostar, smještene na lokaciji Uborak koja od 04.12.2019. godine do današnjeg dana radi bez okolinske dozvole, ugrozili život i zdravlje građana i prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist J.P. ''Deponija'' d.o.o. Mostar sve na štetu građana grada Mostara i MZ Vrapčići i Bijelo Polje povrjeđujući njihova prava propisana Ustavom FBiH, Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, Zakonom o upravljanju otpadom FBiH, Aarhuskom konvencijom, navode iz Udruženja.

Najavili su kako će ustrajati u ''pravnoj borbi protiv koruptivnog sustava, odgovornih pojedinaca i institucija koje su sve do danas morale reagirati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju''.

Kopirati
Drag cursor here to close