Komentari

Jednoglasne ocjene iz Sarajeva o zaključcima NSRS

Švedski stol, apsurd, pogrešno vrijeme i mjesto. Tako se u Sarajevu komentira posebna sjednica i Zaključci Narodne skupštine.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2019. u 22:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski stol, apsurd, pogrešno vrijeme i mjesto. Tako se u Sarajevu komentira posebna sjednica i Zaključci Narodne skupštine. Političke stranke, pravni stručnjaci jednoglasni u ocjeni da Republika Srpska nema nadležnost da raspravlja o statusu OHR-a, ili vraćanju nadležnosti. Kao neutemeljnu, ocijenili su i izjavu Milorada Dodika o navodnom posredovanju pojedinih američkih dužnosnika u vezi sa pravom na samoopredjeljenje naroda, nekoliko godina nakon Dejtona.

Jedna od tvrdnji Milorada Dodika izrečenih u Narodnoj skupštini jeste i da su Sjedinjene Države bile spremne odobriti provedbu referenduma o neovisnosti Republike Srpske. Navodi i detalje navodnog pisma američkog dužnosnika Sendija Bergera iz 95.

"Berger piše, citiram: Ako bude neophodno, trebamo pritisnuti Bošnjake da dozvole Srbima provedbu referenduma, nakon dvije do tri godine. Dakle, oni su smatrali da je to sasvim normalno da se nakon dvije tri godine, da ako to ne bude funkcioniralo, a prošlo je 25, treba dati narodima pravo da se samoopredijele", kazao je Dodik.

Iz Američkog veleposlanstva u Sarajevu bez odgovora na ove tvrdnje. To su pusti snovi, komentar je Denisa Zvizdića.

"To su imaginarni snovi i imaginarne izjave. SAD su uvijek snažno stajale iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. U konačnici, one su dokazani, veliki iskreni prijatelji BiH, njenog državnog kapaciteta. One su to bile 95, 2005, 2015, I tako će biti uvijek", tvrdi Zvizdić.

Lider SDS-a Mirko Šarović kaže da mu je bilo teško upratiti sve što je Dodik izrekao, uključujući i navode o Amerikancima.

"Svašta nam je ispričao član Predsjedništva BiH gospodin Dodik i o onim jagnjadima, prasadima, Amerikancima, Europljanima, naprosto nisam mogao sve zapamtiti. Nudio nam je čak i koaliciju", kazao je Šarović.

Ovo nije prvi put da se u Narodnoj skupštini, na zahtjev čelnika SNSD-a, raspravlja o visokopolitičkim temama. Jedna od takvih, bila je i najava o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali se od toga odustalo. Najave o neovisnosti, također se stalno provlače, tako i kroz Deklaraciju SNSD-a.

"Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna Skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", stoji u Deklaraciji.

Ova odredba nije provedena, a jedini referendum koji je i održan je onaj o Danu Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim. U SDP-u ne očekuju ništa ni od posljednje sjednice entitetskog parlamenta.

"Nakon bezbroj prijetnji referendumima, rezolucijama, stavovima i mišljenjima, ti zaključci su novina u Dodikovom arsenalu prijetnji, a kao i sve dosadašnje, završit će neslavno na smetljištu bosanskohercegovačke političke scene. Dodik ovim potezom želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara BiH, da njegov manevarski prostor postaje sve manji, te kako se, u konačnici, pokazuje da politika izolacionizma nema budućnost", saopćeno je iz SDP-a.

Ako se želi poštovati izvorni Dejton, ne treba preskakati članak 1, podsjeća Damir Arnaut (SBB):

"Kaže da Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutarnjom strukturom promijenjenom unutar ovog Ustava".

Zoran Krešić, urednik mostarskog večernjeg lista, smatra kako nije dobro što je sjednica Narodne skupštine održana u vrijeme kada su postojali pozitivni signali o mogućem dogovoru o formiranju državne vlasti.

"Mislim da je nakon onog sinoćnjeg događaja u Republici Srpskoj, mislim da će se još mjesecima otegnuti pregovori o formiranju vlasti. I mislim da je to kopanje po površini zemlje, ne postizanje suštinskih dogovora", smatra Krešić.

Entiteti nemaju pravo tumačiti ulogu OHR-a, niti jednostrano se povlačiti iz reformi provedenih u skladu sa Ustavom, jednoglasni su sarajevski pravni stručnjaci.

Iz OHR-a do ovog trenutka nema nove reakcije, ali su ranije poručili da status visokog predstavnika proizilazi iz Dejtonskog sporazuma, te da na to ne mogu utjecati entiteti, pa ni Republika Srpska, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close