Tenzije

Jedna iskra može zapaliti cijeli Balkan

Vijesti / Flash | 09. 04. 2017. u 10:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da iskra bačena u jednoj zemlji regije može zapaliti cijeli Balkan, a da tenzije na žalost postoje u više zemalja.

"Bilo bi naivno da se isključi bilo koji scenarij, ali je na nama da ne dozvolimo da ovo stanje eskalira", rekao je Gruevski za "Blic".

Govoreći o situaciji u Makedoniji koja je kulminirala prosvjedima kao reakcijom građana na nemogućnost konstituiranja institucija u Skoplju, Gruevski je rekao da će mandatar Zoran Zaev dobiti podršku vladajuće VMRO-DPMNE samo ako osudi i odbaci platformu iz Tirane i javno se obaveže da neće prihvatiti nijedan njen elemenat.

On je naglasio da bi se Makedonija, ukoliko bi je vodili Zaev i albanska koalicija, pretvorila u binacionalnu državu sa dva formalna jezika u kojoj bi ostale etničke zajednice bile bačene u drugi plan, piše Srna.

"Počet će debata za himnu, grb i zastavu, koja će prije ili kasnije rezultirati njihovom promjenom. Za sada to nazivaju debatom jer nemaju dvotrećinsku većinu da bi ih promijenili. Da imaju, to bi odavno bilo promijenjeno", istaknuo je Gruevski.

U osvrtu na Zaevu tvrdnju da je priča o tužbi za genocid protiv Srbije izmišljotina VMRO-DPMNE, Gruevski je naveo da je Zaev "konstantni lažljivac".

"Mi ne moramo reći ništa. Dovoljno je da pročitate Tiransku platformu. Tamo se traži osuda genocida nad Albancima u razdoblju od 1912. do 1956. godine. Koalicijski partner Zaeva, albanski zastupnik Zijadin Sela, ponovio je ovaj svoj stav i sa skupštinske govornice ga nadogradio optužnicom da je genocid nad Albancima nastavljen i danas", kaže Gruevski.

Odgovarajući na pitanje da li bi Makedoniji mogao da se dogoditi "kosovski scenarij" Gruevski je rekao da VMRO-DPMNE čini sve što je u njegovoj moći da spriječi ostvarenje nacionalističkih ideja kakve promoviše albanski poslanik Mesile Dode i njoj slični.

Kopirati
Drag cursor here to close