Covid-19 u nas

Je li kasno za zatvaranje granica BiH?

Zabrana bi se trebala odnositi na državljane iz pojedinih provincija Narodne Republike Kine – Wuhan, te na državljane Irana, Južne Koreje i Italije.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 10:10 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić naložio je u utorak 10. ožujka Graničnoj policiji da zabrani ulazak u BiH državljanima iz zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom. Zabrana bi se trebala odnositi na državljane iz pojedinih provincija Narodne Republike Kine – Wuhan, te na državljane Irana, Južne Koreje i Italije.

No, čini se kako se ranije nije pridavalo velike pozornosti osobama koje ulaze u BiH.

Trebamo visoku uzbunu

''Doživio sam da u Zračnoj luci u Sarajevu nemamo dovoljno sigurnosnih mjera. Trebamo visoku uzbunu na aerodromima i na svim granicama u zemlji. To je neophodno za zaštitu javnog zdravlja'', kazao je za Bljesak.info poslovni čovjek iz Indije koji već četiri godine živi u BiH.

Poslovno često putuje, čak i u vrijeme novonastale situacije oko koronavirusa, pa kaže kako nije mogao ne primijetiti lošu kontrolu na našim aerodromima i granicama. Iznenađen je činjenicom da se ne provodi termalno skeniranje putnika, kao ni provjera svih putnika odakle dolaze, jesu li uopće boravili u nekoj od rizičnih zemalja.

Iz Granične policije BiH objasnili su kako se kontrola pri ulasku u našu zemlju vršila samo prema državljanima Kine, Južne Koreje, Irana i Italije, a tek od danas BiH bi trebala privremeno zabraniti ulazak u BiH državljanima ovih zemalja.

Sanitarni upitnik

Objašnjavaju da se kontrola putnika sastoji u vidu ispunjavanja sanitarnog upitnika. Naime, prikupljaju se određene opće i zdravstvene informacije koje se prosljeđuju Zavodu za javno zdravstvo koji procjenjuje treba li slati svoga epidemiologa ili ne.

''Na temelju zdravstvenog upitnika evidentiramo mjesto i adresu namjeravanog boravka, razdoblje boravka, kontakt telefon, zatim informacija o njihovom trenutačnom zdravstvenom stanju. Dajemo im upute kako postupati ako se dogodi da za vrijeme boravka u BiH dobiju potencijalne simptome, kome da se obrate u tom slučaju'', objašnjava Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Što se tiče kontrole putnika na aerodromima, i ona se provjerava na sličan način.

''Postavljeni su punktovi s federalnim sanitarnim inspektorima koji prvi vrše uvid u zdravstveno stanje putnika koji dolaze iz ove četiri zemlje putem sanitarnog upitnika, nakon čega se provodil standardna procedura pregleda dokumenata'', objašnjava Vican.

Čeka se zatvaranje granice

BiH tek danas trebala zatvoriti svoju granicu državljanima koji dolaze iz najteže pogođenih koronavirusoma, a kako nam je rečeno iz Granične policije u razdoblju od 1. siječnja do 8. ožujka našu granicu prešlo je 192 državljana Irana, 13.036 državljana Kine, 3.719 državljana Južne Koreje, te 14.721 državljanin Italije.

''Većina dosadašnjih slučajeva koronavirusa bila je od onih koji su putovali natrag iz drugih zemalja. Predložio bih karantenu za sve putnike koji ulaze u zemlju, pogotovo za one koji dolaze iz pogođenih zemalja'', govori Indijac ne skrivajući iznenađenje činjenicom da je u jeku svjetske epidemije koronavirusom našu granicu prolazio bez ikakvih kontrola.

Iz granične policije pak uvjeravaju da se kontroliraju i drugi putnici koji ulaze u našu zemlju.

''Na ulazu ih pitamo gdje su boravili. Mnogi se obično i sami javljaju ako dolaze iz neke od pogođenih zemalja'', rekla je Vican.

Kinez bez karantene

Slabim mjerama pri ulasku u BiH bio je i iznenađen i Kinez koji posluje s firmom u Hercegovini. Kako doznajemo, požalio se domaćinima kako je često u ovom periodu dolazio u BiH ističući kako ''jedino ovdje nije morao prvo boraviti u karanteni''.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pri nalogu za zatvaranju naših granica poručio je kako je u ovakvim situacijama uvijek bolje napraviti dva koraka više nego jedan korak manje.

Kopirati
Drag cursor here to close