rasprava

Je li FBiH potrebno osiguravanje palijativne njege?

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 17:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palijativna njega je esencijalni dio kontrole malignih oboljenja, koja su najveći problem u Federaciji BiH. Porast otkrivenih slučajeva malignih oboljenja u FBiH je dokaz da je ovo postao javnozdravstveni problem. Trenutno je formirano Povjerenstvo koje ima zadatak da izradi strategiju za palijativnu njegu u Federaciji BiH, čija je izrada u tijeku, a da bi se odredio sustavni način organizacije i financiranja palijativne njege i povećanja pristupa takvoj njezi.

Potvrdila je to tajnica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH tijekom razmatranja izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čiji je predlagač zastupnik Naše stranke Dennis Gratz.

U vidu nacrta zastupnici nisu podržali ovo zakonsko rješenje, koje je predviđalo zaštitu i bolju brigu za terminalno oboljele, za pacijente u završnom stanju bolesti, kada je dijagnostičko-terapeutskim pristupom jasno da se bolesnik ne može više vratiti u stanje zdravlja.

To nije prihvatila ni Vlada FBiH, koja je u mišljenju navela da Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa ustanove za palijativnu njegu, kao i da je Parlament Federacije BiH 2012. godine usvojio Strategiju za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi u FBiH (2012-2020.).

Stav Vlade je da bi bilo opravdano sačekati rezultate analiza i prijedlog strateških mjera osnovanog Povjerenstva, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju postupka za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Gratzov prijedlog je propisivao i formiranje centara palijativne medicine, što nije podržao zastupnik Kluba SBB-a Zlatko Kravić navodeći da "problem palijativne medicine ne može zadovoljiti sve te ljude koje imaju maligne ili druge neizlječive bolesti“.

''To se mora rješavati sistemski putem zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, a prije svega ekspertni tim treba ponuditi način na koji ćemo rješavati probleme palijativne medicine'', kazao je Kravić.

Na osnovu profesionalnog iskustva u ovoj oblasti, kao doktor medicine, subspecijalista onkolog, zastupnik Kluba SDA Ibrahim Šišić izjavio je da palijativni pacijenti trebaju njegu i obiteljski ambijent, tako da je to problem obitelji koja unatoč toj realnosti traži rješenje u medicini.

''Problem je riješen na nivou primarne i sekundarne zaštite, te bi trebalo sačekati strategiju za palijativnu njegu u Federaciji BiH i ostaviti Povjerenstvu da donosi odluke o tome'', mišljenja je Šišić.

Također, u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kako je poručio predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Boris Barun, treba mijenjati ustavni temelj.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je predložio zastupnik Denis Gratz, bit će, kako je navela Vlada BiH, proslijeđen Povjerenstvu radi analize, ali i zbog potrebe da prijedlozi budu uzeti u obzir kod utvrđivanja daljnjih mjera u ovoj oblasti u strateškom dokumentu.

Uz ovaj prijedlog Gratz je predložio je da se izmijeni i Kazneni zakon FBiH na način da se povećaju kazne za teška kaznena djela i onemogući otkup zatvorske kazne za teška kaznena djela, što nije usvojeno većinom glasova zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close