Dan materinskog jezika

Predavanje u Mostaru podsjetilo na vrijednost stećaka i očuvanje jezika

''Svima nama pouka je da čuvamo naš materinji jezik i da ga razvijamo'', poručio je Omerika.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2020. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukupnog broja 360 pronađenih stećaka, čak 320 natpisa nalazi se u Bosni i Hercegovini, kazao je doc. dr. Edim Šator koji je povodom dana BZK 'Preporod' i Međunarodnog dana materinskog jezika podsjetio na jezičnu vrijednost stećaka na organiziranom javnom predavanju. 

Inače, predavači na javnom predavanju koje se održalo u Studentskom hotelu Mostar bili su prof.dr. Dijana Hadžizukić (Suvremena književnost bosanskog jezika - književni opus Zlatka Topčića), doc.dr. Lejla Žujo - Marić (Mostar u suvremenoj bh. književnosti), doc.dr. Edim Šator (Jezik bosanskih stećaka).

''Što se tiče jezika, samog sadržaja natpisa, oni sadržavaju jedno vrijeme življenja u srednjem vijeku i u svakom slučaju predstavljaju veliko bogatstvo naše kulturne povijesti. Nerijetko ti natpisi služe kao čista poezija'', kazao je doc. dr. Šator. 

Foto: Bljesak.info / Javno predavanje povodom dana maternjeg jezika 

Govoreći o jeziku bosanskih stećaka istaknuo je kako je u pitanju mješanje takozvane stare zapadne i istočne štakavštine te naglasio zanimljiv podatak da je veći broj natpisa pronađen na području istočne Hercegovine.

''Dakle, centar te kulture je bio Hercegovina. Obzirom da je to krševit predio imao je preduvjete za nastanak stećaka'', kazao je doc. dr. Šator. 

Predsjednik GO BZK Preporod Haris Omerika kazao je kako je ovaj datum posebno važan jer je dan prije obilježen i BZK Preporod na kojem su se imali priliku prisjetiti i osnivanja društva Gajret.

''Od Gajreta pa do Preporoda, doživjeli smo turbuletna vremena, no nikada nismo odustali od svojim primarnih krucijalnih ciljeva koji su u interesu Bošnjaka'', kazao je Omerika.

''Svima nama pouka je da čuvamo naš materinji jezik i da ga razvijamo'', poručio je Omerika. 

U glazbenom dijelusu nastupili studenti Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

 

Kopirati
Drag cursor here to close