Javni protest

BH novinari protiv uskraćivanja informacija i kršenja prava na rad

Kako ističu, takva postupanja predstavljaju nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara na području USK.
Vijesti / Flash | 07. 11. 2019. u 19:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja/udruga BH novinari dostavilo je javni protest premijeru USK i MUP-u USK povodom uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu izražavanja i siguran rad slobodnog novinara Ajdina Kambera, dopisnika Deutsche Wellea.

''U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari s namjerom da iskažemo javni protest protiv načina na koji ste postupali sa slobodnim novinarom Ajdinom Kamberom, dopisnikom Deutsche Wellea, koji je na potpuno legitiman način pokušao dobiti intervju s premijerom USK i izvjestiti o postupanju kantonalnih organa vlasti prema migrantima u tom dijelu Bosne i Hercegovine'' stoji u priopćenju.

Za Udruženje BH novinari je potpuno neprihvatljivo da su angažirali “policajca u civilu” da legitimiraju i nedopustivo uznemiravaju novinara, a na razini skandala i nezakonitog postupanja, smatraju, jeste odluka da osobno “izvedu" novinara iz zgrade Vlade USK, nakon što u tome nisu uspjeli policajac u civilu i portir.

S druge strane, navodi se u javnom protestu, nema nikakvog opravdanja da ignoriraju zahtjeve kolege Kambera za intervjuom i pružanjem odgovara na pitanja u vezi s migrantskom krizom i postupcima lokalnih organa vlasti.

''Imajući u vidu činjenicu da su policajci - pripadnici MUP –a USK, prethodno i više puta nepotrebno uznemiravali i legitimirali novinara Ajdina Kambera, ovaj posljednji incident u zgradi Vlade je potvrda ciljanog i višekratnog onemogućavanja novinara da izvještava o migrantskoj krizi, te da o tom važnom humanitarnom problemu dobije informacije iz različitih izvora, uključujući i javne vlasti i policiju u USK –a'', priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kako ističu, takva postupanja predstavljaju nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara na području USK.

''Od vas zahtijevamo da hitno omoguće kolegi Kamberu, ali i svim novinarima koji rade u USK ili povremeno dolaze na to područje, izvještavanje o migrantima na jednostavan i dostojanstven način, uključujući i jednak pristup informacijama i odlukama/postupcima službenih institucija i njihovih čelnih ljudi. Tražimo također i posebnu, javnu ispriku novinaru Ajdinu Kamberu'', priopćeno je.

UO BH novinara obavijestio je nadležne međunarodne institucije i organizacije o jučerašnjem incidentu u zgradi Vlade USK kao i prethodnim postupanjima policije prema ovom novinaru.

Kopirati
Drag cursor here to close