Sloboda izražavanja

Javni interes i pravo na privatnost: Gdje je granica slobode izražavanja?

Država je dužna garantirati zaštitu privatnosti svojim građanima, ali i sama poštovati pravo na privatnost
Vijesti / Flash | 11. 05. 2018. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda izražavanja ima određena ograničenja koja su utvrđena domaćim i međunarodnom pravnim propisima, uključujući i one koji se odnose na pravo građana na privatnost. Kako izvještavati u javnom interesu, a pri tome ne ugrožavati pravo na privatnost pitanje je o kome su raspravljali sudionici seminara o zaštiti i promoviranju javnog interesa u sadržajima elektronskih medija, koji se održava na Ilidži.

Foto: PR / Sudionici seminara o zaštiti i promovisanju javnog interesa u sadržajima elektronskih medija

Naizgled suprotstavljena pitanja prava na privatnost i prava na slobodu izražavanja razmatrana su kroz pregled sudske prakse Europskog suda za ljudska prava (ESLjP), sudske prakse u BiH, te prakse medija i Regulatorne agencije za komunikacije u BiH.

Foto: PR / Vesna Alaburić odvjetnica i ekspertica

Odvjetnica i ekspertica Vesna Alaburić naglasila je kako je država dužna garantirati zaštitu privatnosti svojim građanima, ali i sama poštovati pravo na privatnost, kroz poštivanje Člana 8. EKLjP.

''Jednom povrijeđena privatnost je zauvijek povrijeđeno pravo na privatnost. U praksi ESLjP i propitivanju povrede privatnosti u medijskom izvještavanju, veoma je značajno dokazivanje javnog interesa'', rekla je Alaburić.

''Regulatorna agencija za komunikacije se od svog osnivanja vodi principima koje promoviraju međunarodne deklaracije i konvencije, nastojeći da promovira primjenu međunarodnih standarda u programima nositelja dozvola za emitiranje'', rekao je Emir Povlakić, rukovoditelj sektora za dozvole, digitalizaciju i koordinaciju u emitiranju.

Foto: PR / Emir Povlakić, rukovoditelj sektora za dozvole, digitalizaciju i koordinaciju u emitiranju

''Sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, odnosno ono je ograničeno, između ostalog, javnim interesom i pravima drugih osoba kao što su ugled, privatnost i imidž'', poručila je sutkinja Općinskog suda Živinice Mihaela Jovanović i dodala da za svako miješanje u prava iz člana 10 EKLjP mora da postoji osnova u domaćem zakonodavstvu.

''Zaštita koju član 10. pruža novinarima u pogledu izvještavanja o pitanjima od općeg interesa uvjetovana je time da se postupa u dobroj vjeri i da se izvještava poštujući novinarsku etiku'', dodala je Jovanović.

Dvodnevni seminar ''Zaštita javnog interesa kroz medijske sadržaje i uloga regulatora u promoviranju javnog interesa'' okupio je 25 sudionika i sudionica, predstavnika pravosuđa, elektronskih medija RAK-a i odvjetnika iz BiH. Seminar su organizirali Udruženje BH novinari u suradnji sa Regulatornom agencijom za komunikacije, u okviru JUFREX projekta Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize u oblasti slobode govora u medijima Jugoistočne Europe, koji financijski podržava Europska unija.

Kopirati
Drag cursor here to close