CCI istraživanje

Javna poduzeća u BiH: Nema kontrole, nema odgovornosti

'Ono što smo svjedoci, što se događa, pogotovo u predizbornom razdoblju u kojem se nalazimo sada, jeste da otvoreno političke stranke dogovaraju podjelu između sektora, između pozicija u javnim poduzećima, kako bi utjecali na rad tih poduzeća''
Vijesti / Flash | 07. 10. 2020. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Centri civilnih inicijativa(CCI) predstavili su danas u Sarajevu dio rezultata desetomjesečnog istraživanja u sklopu projekta ''Fer zapošljavanje za odgovornost (FER)'', kojeg financira Veleposlanstvo Kraljevine Holandije u BiH.
Predstavljeni su ključni nalazi istraživanja koji se odnose na transparentnost i odgovornost u poslovanju javnih poduzeća u BiH u razdoblju 2010.-2018. godina.

Veleposlanik Kraljevine Holandije u BiH Rajnat Vos je kazao da, ono što je bitno za ovaj projekt, jeste da se radi o transformaciji javnih poduzeća, o njihovoj transparentnosti, zapošljavanju, o njihovom načinu rada u budućnosti.

Ne biraju se kompetentni

''Ono što smo svjedoci, što se događa, pogotovo u predizbornom razdoblju u kojem se nalazimo sada, jeste da otvoreno političke stranke dogovaraju podjelu između sektora, između pozicija u javnim poduzećima, kako bi utjecali na rad tih poduzeća i kako bi izabrali, ne one koji su kompetentni, koji treba da rade u tim poduzećima, nego one koji im odgovaraju'' - naveo je veleposlanik Vos.

Prema tome, dodao je on, menadžeri nisu izabrani na osnovu njihovih sposobnosti i zahtjeva kojima treba da odgovore, nego na osnovu njihove stranačke pripadnosti.

To je, smatra on, dupla negativnost. Prije svega zato što kompanije nisu vođene na onaj način i učinkovito na koji bi trebale da budu vođene, a s druge strane, kandidati koji ispunjavaju uvjete i koji mogu najbolje odgovoriti izazovima nisu u mogućnosti da rade, da dobiju posao i zbog toga moraju da napuste ovu zemlju.

''Zbog toga smo mi veoma zainteresirani da su javna poduzeća vođena i da se upravlja njima od kompetentnih osoba koje su u stanju da vode ta poduzeća i da pruže najbolju uslugu građanima koju treba da pruže'' - naveo je veleposlanik Vos.

Ocijenio je da je zbog toga ovaj projekt veoma važan korak u reformi javnog sektora.

''Zbog toga je veoma značajno da se radi na tome da se uspostavi, prije svega, registar javnih poduzeća, da se analizira njihov rad, njihova transparentnost da bude otvorena, da se može istražiti utjecaj političkih stranaka na njihov rad. Jednostavno sve to rezultirat će time da mi možemo usvojiti neophodne politike koje bi trebale da se vode u tim poduzećima'' - kazao je veleposlanik Vos.

550 javnih poduzeća

Projekt koordinatorica projekta ''Fer zapošljavanje za odgovornost'' Hanifa Jašarević je kazala da je CCI kreirao prvi jedinstveni registar svih javnih poduzeća u BiH.

Po njenim riječima, u BiH postoji 550 javnih poduzeća na različitim razinama vlasti. Podaci iz registra uključuju dva javna poduzeća na državnoj razini, 96 na razini entiteta, od čega je po 48 javnih poduzeća u FBiH i RS, četiri u Brčko distriktu BiH, 41 na razini kantona u FBiH i 407 na razini općina i gradova u BiH.

CCI je proveo analizu transparentnosti o poslovanju javnih poduzeća, a rezultati istraživanja pokazuju da je izuzetno velika količina informacija o poslovanju javnih poduzeća izuzeta od javnosti, te da javna poduzeća u velikoj mjeri ne objavljuju proaktivno podatke o rezultatima poslovanja, strukturi vlasništva i rukovodećim kadrovima. Ovo predstavlja direktno kršenje odredbi zakona i podzakonskih akata koji reguliraju rad javnih poduzeća.

''Na uzorku od 221 javnog poduzeća za koje je CCI prikupio podatke o poslovanju, kako direktno od javnih poduzeća tako i korištenjem drugih dostupnih izvora, podaci pokazuju je da je u sektoru javnih poduzeća zaposleno najmanje 67.000 osoba, da javna poduzeća raspolažu sa 6,7 milijardi KM godišnje, te da ukupno duguju više od 9,3 milijarde KM. S obzirom na to da je ovo uzorak od 40 posto ukupnog broja javnih poduzeća, pretpostavka je da su ovi brojevi znatno veći'' - navela je Jašarević.

Dodala je da sve navedeno potvrđuje ogroman potencijal javnih poduzeća u BiH, ali neučinkovitost i netransparentnost u upravljanju javnim poduzećima.

Projekt koordinatorica Emina Ćatić je kazala da je CCI poslao zahtjeve, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, na adrese oba doma Parlamenta FBiH, Vlade RS-a i skupština svih deset kantona u Federaciji BiH koji razmatraju, odnosno usvajaju ili ne usvajaju izvještaje o radu/poslovanju javnih poduzeća u BiH.

Po njenim riječima, podaci koji su dostavljeni CCI-ju pokazuju da ne postoji dovoljna kontrola nad radom javnih ppduzeća u BiH, jer većina izvještaja javnih poduzeća nikada nije razmatrana na sjednicama institucija koje su osnivači, većinski vlasnici ili su zaduženi za razmatranje izvještaja javnih poduzeća.

''Istraživanje ukazuje na nedovoljnu kontrolu i manjak odgovornosti u poslovanju javnih poduzeća'' – zaključila je Ćatić.

Kopirati
Drag cursor here to close