Normala

Javna poduzeća: Poslovi se (još uvijek) štele

Vijesti / Flash | 30. 05. 2017. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoje mehanizmi koji bi osigurali da se imenuju i zapošljavaju najbolji kandidati u javnim poduzećima, pa je ovo sljedeći veliki test naših vlasti u provedbi Reformske agende'', rekao je Adis Arapović, program-menadžer CCI-a na predstavljanju Izvještaja o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

CCI-jev izvještaj daje pregled regulative i prakse imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, tijekom 2016.godine.

Tvrde da trenutno važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu.

Pitanje provođenja javnih natječaja prilikom zapošljavanja ostaje, kako je dodao, jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi.

''Iako se jasno traži i Reformskom agendom da sve razine vlasti izrade nove zakone o državnim službenicima i zaposlenicima na principima reforme javne uprave, tijekom 2016. godine ni država ni entiteti, a ni većina županija to nisu učinili'', tvrde iz CCI-a.

Praksa dodatno potvrđuje, smatraju, postojanje niza nedorečenosti i nepreciznosti, a u pojedinim slučajevima i suprotnosti propisa koji uređuju zapošljavanje u javnoj upravi.

Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparentan.

Promatrano kroz četiri kriterija (da se svi natječaji objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriteriji za ocjenjivanje na natječaju dostupni kandidatima, kao i da se sastavi povjerenstvo objave tijekom faze raspisivanja natječaja) došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi 32 (na skali od 0 do 100).

Praksa dodatno potvrđuje postojanje niza nedorečenosti i nepreciznosti, a u pojedinim slučajevima i suprotnosti propisa koji uređuju zapošljavanje u javnoj upravi. Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparentan.

Najlošija praksa je primijećena kod dostupnosti kriterija za ocjenjivanje kandidata, koji su na razini institucija BiH bili poznati tek u nešto više od polovine javih natječaja, na razini FBiH u jednoj trećini, a na razini RS u tek jednoj petini slučajeva.

Rezultati monitoringa imenovanja i zapošljavanja pokazali su da je u čak 75% anketiranih organa javne uprave i javnih poduzeća bilo novog zapošljavanja – od toga na razini BiH u 81%, u RS-u 84%, a u FBIH 62% slučaja.

''U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, poduzeća i drugih javnih subjekata, svi javni resursi veoma lako postaju plijen izvršne vlasti. Ovakvo stanje odgovara vladajućoj strukturi, jer tijekom 2016. godine nije došlo do značajnije promjene regulative koja uređuje ovu oblast, a stranački kadrovi i dalje su u prvom redu pri imenovanjima i zapošljavanju u javnom sektoru. Javna poduzeća i javne ustanove, imaju veoma veliki udio u javnim prihodima i rashodima, u broju zaposlenih, te je njihov značaj izuzetan. Propisi koji uređuju način imenovanja upravljačkih i rukovodnih kadrova, kao i zapošljavanje, mnogo su neprecizniji od propisa koji uređuju rad državne službe'', rekao je Arapović.

Dodatno se broj zaposlenih povećava i kroz angažiranje po osnovu ugovora o djelu. Na razini BiH u 75% javnih institucija i poduzeća bilo je angažiranje dodatnog osoblja po osnovu ugovora o djelu, na razini Federacije BiH taj postotak je 65%, dok je u Republici Srpskoj 72% njih vršilo angažiranje po osnovu ugovora o djelu.

Tijekom monitoring perioda identificirano je i mnoštvo institucija i javnih poduzeća gdje su imenovane i zapošljavane osobe kojima su stranačke dužnosti izravno pomogle na putu do upravljačkih i rukovodnih pozicija. Neke od tih osoba su prije karijera direktora (ili člana upravnog odbora) bili stranački kandidati na lokalnim i općim izborima, a drugi čak i danas imaju aktivnu funkciju u stranci (članovi općinskih, gradskih, pa i glavnih organa stranaka).

Nema stranke, koja je bila na vlasti u BiH, da je ostala imuna na ovu negativnu praksu političkih nominacija za nepolitičke funkcije.

''Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem razdoblju izmijeniti ili donijeti nove Zakon o državnoj/javnoj službi na svim razinama u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije urediti natječajnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobivaju najbolji kandidati'', naveo je CCI.

Kopirati
Drag cursor here to close