VSTV

Javna opomena tužitelju Janjiću zbog neprimjerenih komentara na presudu Oriću

Postupak protiv Janjića pokrenut je zbog komentara nakon presude Naseru Oriću i kašnjenja za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar”.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2019. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) donijela je prvostupanjski odluku po kojoj je tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Miroslavu Janjiću izrečena javna opomena zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužiteljske funkcije, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Janjićev odvjetnik Miodrag Stojanović. 

Postupak protiv Janjića pokrenut je zbog komentara nakon presude Naseru Oriću i kašnjenja za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar”. 

“Izrečena je sankcija - proglašen je krivim i izrečena je sankcija javne opomene - i dobili smo pismeni otpravak te odluke prošlog tjedna, i mi smo u petak uložili žalbu na tu odluku. I disciplinski tužitelj je uložio žalbu, i obje žalbe su već predate VSTV-u”, kazao je odvjetnik Miodrag Stojanović, dodavši da se nada da će drugostupanjska odluka biti donijeta u narednih nekoliko mjeseci. 

Krajem lipnja ove godine Ured disciplinskog tužitelja je zatražio od Disciplinske komisije VSTV-a da utvrdi odgovornost i izrekne sankciju državnom tužitelju Janjiću zbog nemara u vršenju dužnosti te ponašanja koje šteti ugledu tužiteljske funkcije, dok je obrana predložila da se tužba odbije kao neosnovana. 

Mirza Omerović iz Ureda discplinskog tužitelja tada je podsjetio na Janjićevu izjavu nakon pravosnažne oslobađajuće presude za ratne zločine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, u kojoj je naveo: “Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi.” Omerović je napomenuo da Janjić ovim komentarom nije čuvao integritet tužiteljske funkcije. 

Prema drugoj točki disciplinske tužbe, Janjić se tereti za kašnjenje za izjavljivanje žalbe na presudu u predmetu “Gibraltar” izrečenu u studenom 2016. godine. 

Tada je tužitelj Janjić kazao da njegovo postupanje nije selektivno i pristrasno, te da nikada nije u svom postupanju povrijedio nepristrasnost. 

“Nema jednostranosti, nema nacionalizma u postupanju”, rekao je Janjić na ročištu u lipnju ove godine. 

Kazao je da njegov komentar na presudu Oriću i Muhiću nije poljuljalo povjerenje javnosti, već da ju je samo mogao vratiti, s obzirom da su, kako je dodao, oštećeni govorili da više neće dolaziti i svjedočiti, a sada je obratno. 

Odluka o žalbi će biti donijeta naknadno, prenosi Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close