Intenzivirane ekshumacije

Jama Radača - najskuplja i najduža ekshumacija u BiH

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 11:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za nestale osobe BiH intenzivirao je proces traženja, ekshumacija i identifikacija žrtava s područja Srebrenice, Zvornika i Hercegovine.

Radača - najduža i najskuplja ekshumacija

Ekshumacija u prirodnoj jami Radača na lokalitetu Goranci na području Mostara još uvijek traje, a počela je prije godinu dana. Do sada su ekshumirani dijelovi kostiju za koje postoji sumnja da bi mogli biti ljudskog porijekla.

Radi se o ekshumaciji koja najduže traje i koja je najviše koštala od dosadašnjih ekshumacija u BiH. Razlog tome je što se radi već četvrti put.

Prvi put je rađena 2008. godine, kada su ekshumirani posmrtni ostaci četiri žrtve. Riječ je o tri žrtve srpske nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti. Zatim je rađena 2009. godine, potom 2012., kad su odvezene veće količine smeća i zemlje, ali posmrtni ostaci nisu pronađeni. Do sada se došlo do 57 metra dubine i planirano je da se pretraži kompletna jama.

Podsjetimo, Lejla Čengić iz Instituta nestale osobe ranije je za Bljesak.info rekla kako je u jami Radači nedavno pronađen samo dio butne kosti za koju se treba utvrditi je li ljudskog porijekla., te da će timovi Instituta nastaviti radove u budućnosti.

''Nedavno je u jami Radača pronađeno dosta kostiju životinjskog porijekla. Također, pronađen je i jedan fragment butne kosti za kojeg postoji sumnja da bi mogao biti ljudskog porijekla. Taj fragment kosti je prevezen u mrtvačnicu Sutina i uzet će se uzorak kako bismo DNK analizom pokušali utvrditi o čemu se zapravo radi'', rekla je Lejla Čengić.

Iz Instituta za nestale osobe BiH su ranije rekli kako se na području Hercegovine još uvijek traga za posmrtnim ostacima 686 nestalih osoba. Riječ je o 486 nestalih Bošnjaka, 99 Hrvata i 101 nestaloj osobi srpske nacionalnosti. Najavljene su tri nove ekshumacije na području Hercegovine.

Intenzivan rad

Inače, Prilikom obilježavanja 11. srpnja, godišnjice genocida u Srebrenici, na dženazi u Potočarima će biti ukopano najmanje 95 žrtava.

Iz Instituta za nestale osobe BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rečeno je da se u identifikacijskom centru Podrinje u Tuzli intenzivno radi, te da su zakazane identifikacije žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. srpnja u Potočarima.
Kako su naveli, do sada je identificirano 95 žrtava, a očekuje se da bi ovaj broj mogao biti nešto veći.

U tijeku su identifikacije u Komemorativnom centru Tuzla uoči zajedničke dženaze 1. lipnja u Memićima u Kalesiji. Riječ je o zvoriničkim žrtvama stradalim 1992. i 1993. godine.
Na ovoj dženazi bit će ukopano sedam identificiranih nestalih osoba i 20 neidentificiranih, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica Kazan-bašča, Kamenica, Ramin grob, Kozluk i na pojedinačnim lokalitetima Fetija i Kamenica na području Zvornika.

Crne JNA vreće

Na lokalitetu Kazan-bašča na području Zvornika radnici Islamske zajednice su prilikom kopanja mezara u neobilježenom dijelu mezarja pronašli dvije crne zaštitne vreće kakve je koristila bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA) u kojima se nalaze ljudski posmrtni ostaci. Iz Instituta za nestale osobe BiH upućen je zahtjev Tužiteljstvu BiH te se očekuje da bi se u narednom razdoblju mogla zakazati ekshumacija na ovom lokalitetu.

U srijedu, 1. lipnja, trebala bi biti ekshumacija u Cerskoj. Na ovom lokalitetu bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci jedne žrtve. Inače, na ovom lokalitetu 2003. godine pronađena je masovna grobnica i ekshumirani su posmrtni ostaci 131 žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene 1992. na ovom području.

 

Kopirati
Drag cursor here to close