Istraživačko novinarstvo

Jačaju politički, financijski i institucionalni pritisci na medije u BIH

Istaknuto je kako novinari i urednici lokalnih medija nisu dovoljno jaki da se sami suprotstave pritiscima, a zakonska regulativa je široko postavljena i ne garantira sprečavanje političkih i drugih utjecaja na rad lokalnih medija
Vijesti / Flash | 26. 06. 2019. u 06:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza postojećeg zakonodavnog okvira, novi standardni poštenog, objektivnog i raznovrsnog informiranja u lokalnim zajednicama kao i veća povezanost novinara širom BiH samo su neki od ciljeva projekta ''Za slobodno društvo, slobodni mediji'' koji je predstavljen u Sarajevu uz sudjelovanje preko 50 predstavnika organizacija civilnog društva, medija, institucija lokalne vlasti i akademske zajednice.

Ovim projektom Udruženje/udruga BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH žele skrenuti pažnju na političke, financijske i institucionalne pritiske na medije, koji su rezultirali ozbiljnim kršenjem prava na slobodu informiranja i slobodu izražavanja u lokalnim zajednicama.

Zašto pada kvaliteta medijskih sadržaja

Ovakve političke strategije i vješte manipulacije su dovele do pada kvaliteta medijskih sadržaja i objektivnosti medija u lokalnim zajednicama, što je u direktnoj suprotnosti sa EU standardima koji se odnose na rad medija u javnom interesu i na dobrobit svih građana u zajednici.

Vladimir Pandurević, program menadžer Izaslanstva Europske unije u BiH je tijekom uvodnog izlaganja naglasio da bez jakog civilnog društva neće biti ulaska u pregovore sa Europskom unijom, posebno u oblasti ljudskih prava.

''Drago mi je da imamo punu podršku iz Brisela, jer jasno shvaćaju zašto bez civilnog društva ne možemo napraviti sljedeće korake. Institucije vlasti moraju znati što se događa u civilnom društvu'', rekao je Pandurević.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se osvrnuo na važnost suradnje civilnog društva, medija i institucija u promoviranju europskih vrijednosti zaštite sloboda medija ali i odgovornog i nepristrannog novinarstva.

Zaštititi slobodu medija

Ovom prilikom ukazao je na sve veći problem online portala bez impressuma i točno navedenih podataka o vlasništvu, a koji uvelike ruše kredibilitet odgovornih i profesionalnih medija.

''Moramo zaštiti referentne medije jer bez njihovog kvalitetnog i odgovornog rada ni rad političara ne može biti jasno prepoznat i upravo je zbog toga veoma važno raditi na osnaživanju medija u lokalnim zajednicama, kako bismo dobili što točnije i objektivnije informacije", naglasio je Skaka.

Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić se osvrnula na sve češće probleme sa kojima se suočavaju bh. novinari: cenzuru, pritiske na urednike, nezakonita imenovanja, kršenje radnih i socijalnih prava medijskih profesionalaca.

''Novinari i urednici lokalnih medija nisu dovoljno jaki da se sami suprotstave ovim trendovima, a zakonska regulativa je široko postavljena i ne garantira sprečavanje političkih i drugih utjecaja na rad lokalnih medija. Upravo zbog toga želimo da uz financijsku podršku Europske unije okupimo lokalnu medijsku zajednicu širom BiH i umrežimo ih u snažnu profesionalnu grupu koja će ojačati istraživačko novinarstvo u lokalnim medijima i  unaprijediti kvalitetu i raznovrsnost medijskih sadržaja'', ističe Rudić.

Ona je dodala da je planirano i formiranje Interaktivnog centra za razmjenu medijskih sadržaja, koji će služiti kao alat za zagovaranje neovisnosti i integriteta ugroženih novinara.

Zajedničkim djelovanjem ispuniti uvjete za pristup EU integracijama

Predsjednik Asocijacije elektronskih medija i direktor Hayat TV Elvir Švrakić je naglasio da je jedna od prednosti projekta to što on nije samo fokusiran na medije, već na multisektorsku suradnju organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, građana i medija koji svojim zajedničkim djelovanjem mogu ispuniti uvjete za pristup EU integracijama.

"Pokušat ćemo da razmijenimo kvalitetne informacije sa svim lokalnim medijima, gdje ćemo se fokusirati ne na povećanje broja medijskih sadržaja već na njihovu kvalitetu, te jačanje odgovornog i profesionalnog izvještavanja u lokalnim zajednicama'', rekao je Švrakić.

Na skupu je predstavljena i sveobuhvatna, interaktivna platforma - www.EUresurs.ba, koja na jednom mjestu prikazuje sve programe i projekte koji se trenutno provode u Bosni i Hercegovini, a koje financira Europska unija.

Putem web platforme će se promovirati europske vrijednosti, informirati građani Bosne i Hercegovine o procesu EU integracija, te pratiti napredak i usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Europske unije kroz više različitih sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close