Alternativni izvještaj

Izvještaj o BiH bez šminke

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 13:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH predstavila je u srijedu u Mostaru Alternativni izvještaj o napretku BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji,

"Budući da je prošla godina bila izborna, očekivali smo da će se dogoditi određeni preokret po pitanju poštivanja ljudskih prava i samih dogovora između političkih stranaka, no to se nije dogodilo. Manjinske ranjive grupe i dalje su diskriminirane, a ne postoje niti mehanizmi zaštite ljudskih prava", kazala je koordinatorica Inicijative za monitoring europskih integracija BiH Inela Hadžić.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH predstavlja koaliciju trideset organizacija civilnog društva iz cijele BiH, koje treću godinu za redom priređuju alternativno izvješće o napretku BiH u euroatlantskim integracijama gledano iz kuta organizacija civilnog društva.

Cilj alternativnog izvješća je utjecati na službeno izvješće o napretku koji pred kraj svake godine izdaje Europska komisija, a po riječima Inele Hadžić, Europska komisija je prepoznala rad nevladinih udruga te prihvatila neke preporuke iz prethodnih alternativnih izvješća.

"Definitivno nas ozbiljnije shvaćaju dužnosnici Europske komisije. Ovo je prilika da pozovemo predstavnike domaćih vlasti da uzmu u razmatranje naše nalaze budući da oni predstavljaju stvarnu sliku stanja na terenu", istaknula je Hadžić.

U izvješću se, među ostalim, navodi kako je u BiH i dalje uveliko prisutan problem funkcioniranja vlasti, pogotovo na federalnoj razini, zaustavljena je reforme pravosuđa, strukturirani dijalog za pravosuđe između BiH i EU ne pokazuje napredak, a ni jedan značajniji slučaj borbe protiv korupcije nije procesuiran.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH upozorava i na izostanak ekonomsko-socijalnih reformi u zemlji te dalje navodi kako su poplave koje su pogodile BiH u svibnju 2014. godine, dodatno pogoršale položaj ekonomsko i socijalno ugroženih skupina.

U izvješću se, također, preporuča izvršenje usklađivanja prava iz oblasti socijalne zaštite na svim razinama (županije, entiteti, država), kao i donošenje jedinstvenih zakonskih propisa ili harmoniziranje postojećih na teritoriju cijele BiH kako bi se osigurala zdravstvena zaštita svih stanovnika BiH, bez obzira na njihov status.

Predstavnici Inicijative za monitoring europskih integracija BiH na prezentaciji u Mostaru istaknuli su kako će Alternativni izvještaj o napretku biti upućen svim zastupnicima Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u nadi da će isti biti razmatran i da će se preporuke iz izvješća uvrstiti u programa rada tog zakonodavnog tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close