Sastanak ministra i boraca

Izraditi jedinstveni zakon o braniteljima

Jedinstveni zakon bi trebao obuhvaćat četiri trenutno važeća zakona koja se tiču branitelja i članova njihovih obitelji.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2019. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak boraca s ministrom

Mogućnost izrade jedinstvenog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji razmatrana je na redovnom radnom sastanku ministra Salke Bukvarevića i njegovih suradnika s predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a. Sastanak je održan u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, priopćilo je to ministarstvo.

Teme su bile stanje braniteljske populacije, način rješavanja pitanja demobiliziranih branitelja i mogućnosti kako na najbolji način u narednom periodu poboljšati status branitelja i članova njihovih obitelji.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike koordinacije boračkih saveza s Nacrtom zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je predložio Klub zastupnika DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a dostavljen je i Vladi Federacije BiH.

Materijal je dostavljen predstavnicima koordinacije koji u narednom periodu Federalnom ministarstvu treba da upute  pisano izjašnjenje o ovom nacrtu, nakon čega će se Ministarstvo očitovati i uputiti Prijedlog mišljenja na navedeni Nacrt Vladi FBiH.

Iz Organizacije obitelji šehida i poginulih boraca FBiH i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH navode da se potrebe branitelja i članova njihovih obitelji mijenjaju, pa je stoga neophodno mijenjati i postojeći zakon.

Naveli su kako je mnogo njihovih članova umrlo, a više od 95 posto djece šehida i poginulih boraca izašlo iz prava te da su ovo samo neki od razloga zbog kojih su službeno uputili inicijativu za izmjene i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih obitelji prema Federalnom ministarstvu.

Generalni zaključak svih prisutnih bio je da bi bilo dobro pristupiti izradi jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji bi obuhvatio i kategoriju demobiliziranih branilaca jer je postojeći zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji izrađen prije 15 godina, zbog čega su potrebne izmjene i dopune određenih članova.

Jedinstveni zakon bi trebao obuhvaćat četiri trenutno važeća zakona koja se tiču branitelja i članova njihovih obitelji.

Usvajanjem jedinstvenog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji bila bi ujednačena prava ove kategorije i po županijama.

Kopirati
Drag cursor here to close