Akcija ''Pero''

Iznose se detalji kako su prikriveni istražitelji došli do diploma

Zatraženo je da se za deset uhićenih odredi jednomjesečni pritvor.
Vijesti / Flash | 15. 11. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održano je ročište za 10 uhićenih u akciji "Pero" koja se provodi po naredbama Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona. Sumnjiče se da su u sklopu Organizirane kriminalne grupe posljednjih godina izdavali diplome za obrazovanje mimo nastavnog procesa.

Na ročištu je nadležno tužiteljstvo iznosilo detalje iz istrage, te načine na koji su prikriveni istražitelji došli do diploma. Zatraženo je da se za deset uhićenih odredi jednomjesečni pritvor. Sudska odluka o tome mogla bi biti donesena do kraja dana.

Školu završio za osam dana

Više od dva sata tužitelji Adnan Tulić i Merima Mešanović izlagali su Sudu u Bihaću saznanja iz istrage o tome kako su polaznici Visoke međunarodne škole iz Cazina za kratko vrijeme uz novčanu naknadu dobivali diplome za određeni stupanj obrazovanja

Prema navodima tužitelji jedan prikriveni istražitelj SIPA-e je kupio diplomu za nešto više od mjesec dana, dok je drugi za samo 8 dana završio školu, a u knjigama je prikazano da je pohađao od 20. listopada 2018. do 26. kolovoza 2019. godine. Sve su potpisivali - dekan Senad Haurdić, te bivši direktori Sulja Suljić i Asmir Nuhić, kao i supruga prvooptuženog Zuhre Hadžipašić, prenosi N1.

Zanimljiv je detalj iz istrage da je Goran Lalović kontaktirao službenike SIPA-e - uhićene u akciji "BLIC" koji se sumnjiče da su mu i odavali podatke iz istrage. Zadokumentirano je da je i prvooptuženi Admir Hadžipašić razgovarao s visokopozicioniranim službenicima MUP-a USK.

Zatražen jednomjesečni pritvor

Prema istrazi, jedna od zaposlenica koja je privođena, a potom puštena - priznala je krivicu. Ona je istražiteljima rekla kako su Hadžipašić i Suljić od nje zahtijevali da spali dokaze i matične knjige, priopćeno je na ročištu. Potvrdila je da da su postojale dvostruke i trostruke evidencije matičnih knjiga. Zatražen je jednomjesečni pritvor za osumnjičene.

"Ono što je bitno reći je da smo mi u sudnici prezentirali jake, čvrste, argumente i dokaze i obzirom da smo provodili posebne istražne radnje, konspirativno tajno, u biti istraga tek počinje. Zato nam je jako bitno, a to smo i predložili, da se prema ovih deset osumnjičenih koji su sam vrh hijerharhije te organizirane kriminalne grupe, odredi pritvor, kako bismo u nastavku ove istrage pribavili niz drugih dokaza i detaljno dokumentirali višegodišnji kriminalni rad ove organizirane kriminalne grupe, kojom je rukovodio prvooptuženi Admir Hadžipašić", kazao je Adnan Tulić, postupajući tužitelj.

Obrana protiv

Obrana smatra da je Tužiteljstvo iznosilo tendenciozno dokaze, te da nema osnova za određivanje pritvora.

"Moje osobno mišljenje je da ne postoje razlozi, ovo je sve više onako paušalno, apstraktno, više za medije, nego za stvarnu sudsku praksu. Nažalost, ovo je odjeknulo u javnosti, već su maltene osumnjičeni proglašeni krivim, tako se stvara percepcija javnosti. Daleko je to i od početka suđenja", kazao je Jasmin Abdagić, odvjetnik Admira Hadžipašića i Selvira Ćoralića.

"Što se tiče mojih branjenica mislim da ta kvalifikacija ne stoji. Sad, što se tiče ostalih osumnjičenih, vidjet ćemo tokom postupka, pa i tužitelj ima vremena da mijenja kvalifikacije, još nije napisana optužnica", dodao je Nijaz Hadžalić, odvjetnik Ismete Kovačević i Nermine Civić.

Podsjećamo, uhićeni se sumnjiče da su kao organizirana kriminalna grupa pronalazili osobe kojima su bez toka nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Ova privatna školska ustanova dugo nije dobila dozvolu za rad, a kada je dobila od resornog ministarstva, ona je bila za određene studijske programe.

Međutim i dalje su nastavili da izdaju diplome i iz onih oblasti za koje nisu imali dozvolu. Zanimljivo je da u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, Visoka međunarodna škola Cazin nije akreditirana.

U inspektoratu USK, ali i u samom ministarstvu obrazovanja, zatraženi su informacije, je li ova obrazovna ustanova kontrolirana i je li imala potrebne dozvole za rad. Rečeno je, kako će odgovor dobiti idući tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close