jednakopravnost spolova

Izmjene Zakona o radu, tematska rasprava u organizaciji gender komisije

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 09:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta za jednakopravnost spolova, uz podršku Sarajevskog otvorenog centra, najavila je za sutra tematsku sjednicu u sjedištu ovog parlamenta povodom izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH.

Bit će prezentirana publikacija čiji je cilj ponuditi izmjene radnog zakonodavstva na način da unaprijede prava radnica i radnika u vezi s majčinstvom, očinstvom i brigom o djeci, kao i uvjete za ravnopravnosti spolova u obiteljskom i društvenom životu.

Također će biti predstavljena publikacija 'Majčinstvo, roditeljstvo i očinstvo i prava EU', a cilj je ukazati na odredbe Ugovora o funkcioniranju EU i Povelje o osnovnim pravima EU te direktiva koje se odnose na zaštitu majčinstva, roditeljstva i očinstva, koje treba da budu prenesene u zakonodavstvo zemalja članica ili onih koje žele postati dijelom europske obitelji.

Tematska sjednica će biti održana uz podršku Veleposlanstva Norveške i bit će doprinos obilježavanju Tjedna ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. Uvodničar će biti federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

To neće biti jedini sutrašnji događaj u Federalnom parlamentu u vezi s najavljenim brojnim radnim aktivnostima u predstojećem tjednu.

Povodom redovne sjednice Zastupničkog doma zakazane za utorak, u čijem su predloženom dnevnom redu upravo izmjene i dopune Zakona o radu, ali i Prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kao i brojni drugi akti, sutra će zasjedati Kolegij Doma.

Sastat će se i povodom tematske sjednice Predstavničkog doma o zagađenosti zraka u Federaciji BiH.

Takvu tematsku raspravu inicirala je izaslanica Amra Haračić iz Lukavca, a u tome joj se pridružila i Alma Kratina iz Zenice, obje iz gradova poznatih po zagađenju životne sredine.

Alma Kratina je za Fenu izjavila da očekuje vrlo kvalitetnu parlamentarnu raspravu i da su pozvani relevantni predstavnici, među njima ekološki pokreti, kao i liječnici, zbog opasnosti zagađenja zraka po ljudsko zdravlje i alarmantnih neslužbenih podataka o sve češćem obolijevanju ljudi od karcinoma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close