Nakon referenduma

Izmjene Zakona o praznicima u NSRS po hitnoj proceduri; Dan RS ostaje 9. siječanj

Vijesti / Flash | 28. 09. 2016. u 13:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Repubile Srpske informirala je Narodnu skupštinu RS da će po hitnom postupku pripremiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS-a, izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, javlja Agencija Anadolija.

Nakon održane sjednice Kolegija, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da će 14. redovna sjednica parlamenta RS-a sa 40 točaka dnevnog reda početi 11. listopada u 10 sati.

Čubrilović je istaknuo da u prijedlog dnevnog reda za 14. sjednicu nije uvršten prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS.

Prema njegovim riječima, u odgovoru Vlade RS na raniji zaključak Kolegij kojim je Narodna skupština RS-a tražila da Vlada pripremi i dostavi ovaj prijedlog, procedura izrade je u tijeku.

"Vlada RS putem resornog ministarstva pristupila je pripremi navedeno zakonskog akta te da provodi intenzivne stručne konzultacije u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će osigurati provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-3/13", pročitao je Čubrilović dopis Vlade RS-a.

U dopisu se navodi i da će Vlada RS u poslovničkoj proceduri i rokovima pripremiti prijedlog po hitnom postupku i zatražiti dopunu dnevnog reda 14. sjednice ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS.

Dragan Čavić, šef zastupničkog kluba NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a rekao je da je predložio da ovaj prijedlog Vlada RS prije upućivanja u skupštinsku proceduru dostavi skupštinskoj mješovitoj stranačkoj komisiji koja je formirana prošle godine.

Ova Komisija je prema riječima Čavića napravila predlog deklaracije koju je usvojila Narodna skupština prošle godine, pripremila je odgovor pred Ustavnim sudom, kao i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda i stavovi komisije od početka bili stručno-političke prirode.

Dodao je da su sa ovim prijedlogom svi bili saglasni osim predstavnika Kluba Koalicije Domovina.

Adam Šukalo, šef Kluba zastupnika NS optužio je da je vlast obmanula građane jer se ide u izmjene Zakona o praznicima iako su se građani na referendumu izjasnili da se 9. siječanj slavi kao Dan RS.

Radovan Višković, šef Kluba zastupnika SNSD rekao je da je referendum u RS proveden kako bi se čula volja naroda

"Stajat će da je 9. siječanj Dan RS i nema te vlasti, zastupnika koji će drugačije glasovati", rekao je Višković.

Svečana sjednica povodom 25 godina od osnivanja Narodne skupštine RS bit će održana 24. listopada u 12.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close