Sjednica u Vlade

Izmijenjena Uredba o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u FBiH

U obrazloženju je navedeno da nova rješenja omogućavaju otklanjanje smetnji i slabosti u primjeni Uredbe.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2021. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada u četvrtak je na sjednici u Mostaru izmijenila i dopunila Uredbu o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

U obrazloženju je navedeno da nova rješenja omogućavaju otklanjanje smetnji i slabosti u primjeni Uredbe, te pojednostavljuju vođenje postupka i povećavaju njegovu efikasnost, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pored ostalog, novina je da se postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti provodi bez odlaganja, a disciplinska prijava za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti podnosi se u roku od tri mjeseca od dana saznanja da je počinjena povreda službene dužnosti.

Također, disciplinski postupak za utvrđivanje odgovornosti državnog službenika pokreće se u roku od 30 dana od prijema prijave. Prvostepeni disciplinski postupak ne može trajati duže od 60 dana od donošenja rješenja o njegovom pokretanju, a drugostepeni mora se okončati u roku od 60 dana od kada je Odboru državne službe za žalbe dostavljena žalba na prvostepenu odluku.

Nove su i odredbe koje se odnose na rokove zastarijevanja slučajeva, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close