Pažin i ostali

Izmijenjena optužnica za zločine u Stocu

Tužitelj Igor Dubak je pojasnio da je zbog smrti dvojice optuženih izmijenjena optužnica u kojoj su konkretizirane pojedine radnje.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Miletu Pažinu i Vidu Krešiću, koji se terete za zločine počinjene 1993. na području Stoca, Sudsko vijeće je prihvatilo izmijenjenu optužnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Igor Dubak je pojasnio da je zbog smrti dvojice optuženih izmijenjena optužnica u kojoj su konkretizirane pojedine radnje.

Obrana je navela da je optužnica neutemeljena, da se ne vide izmjene i da je identična prvobitnoj, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je rekla da nema izmjene pravne kvalifikacije u optužnici niti je na bilo koji način otežan procesni položaj optuženih.

Bojan Krešić, koji brani optuženog Vidu Krešića, među materijalnim dokazima je uložio uredbu o mobilizaciji, potom obavještenje o sudjelovanju neprijateljskih snaga unutar Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te dopis Federalnog ministarstva branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata kojim dokazuje sudjelovanje sedam svjedoka Optužbe u oružanim snagama.

Tužiteljstvo je odgovorilo da svjedoci na koje se dopis odnosi, u vremenu koje tretira optužnica nisu bili pripadnici nikakve vojne formacije, dok je za ostale dokaze iznijelo prigovor relevantnosti, objašnjavajući da se u njima ne spominju ni imena optuženih niti oštećenih.

Optužnica tereti Pažina za uhićenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u školi u Crnićima, odakle su premješteni u objekte u Đulićima i Kaplan mahali. S njim je optužen Vide Krešić, kome je na teret stavljeno psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u ''Koštanoj bolnici'' u Stocu.

Tužiteljstvo je među dokazima replike uložio zapisnike o pretresanju stana i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta od Mirka Raguža, rješenje o njegovom osobnom dohotku, kao i iskaznicu civilne zaštite u kojoj se navodi da je ''zapovjednik straže Stolac''.

Dokazi se, nastavio je tužitelj, odnose na način pribavljanja dokumentacije koja je predočena optuženom Pažinu kada je svjedočio na jednom od prošlih ročišta.

''Iz dokumenata se vidi da je Mile Pažin imenovao Mirka Raguža za zapovjednika straže'', dodao je tužitelj.

Pažinov branitelj Marko Raguž se usprotivio ovim dokazima, pojasnivši da nemaju veze ni sa čim i da se odnose na pokojnog Mirka Raguža, protiv kojeg se ne vodi postupak.

''Načelnik Ureda za odbranu Stolac je potpisao iskaznicu i rješenje, a ne optuženi'', kazao je branitelj.

Nastavak suđenja je 5. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close