Migrantska kriza

EU: Otvorite centar Bira!

Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi, naglašeno je.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2020. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas je zatvorena Lipa, objekt koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuvjetan za zimu. Time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uvjetima'', priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuto je kako postoje svi preduvjeti za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću. Preduvjeti su, navodi se, utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu.

''Na žalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena unatoč kontinuiranom financiranju od Europske unije'', rečeno je.

Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi, naglašeno je.

''Još jednom pozivamo vlasti da prijeđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje. Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Europska unija je u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji. Osigurana je podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definiranju i pregovorima o mogućim rješenjima. Europska unija je nadalje pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom. Nedavno je Europska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 milijuna eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Europska unija i njeni partneri nastavljaju pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja'', naglašeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close