Po planu

Izgradnja zatvora teče po planu: Bit će zaposleno 250 osoba

Vijesti / Flash | 23. 04. 2016. u 10:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu završava se prema planiranim rokovima, a očekuje se da će do kraja godine BiH imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinitelja kaznenih djela, piše Srna.

"U tijeku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, čija izgradnja je u proteklom razdoblju u potpunosti završena", rekla je Srni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ukupna površina zatvora, navela je ona, iznosit će 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik bit će površine 12 metara kvadratnih.

Prema njenim riječima, izgradnja i funkcioniranje budućeg zatvora u potpunosti je usklađeno sa europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

"Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvora i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja 'lakših' kaznenih dijela", kaže Bakićeva.

Početak rada zatvora očekuje se početkom sljedeće godine, a planirano je zapošljavanje 250 osoba - policajca, tehničkog osoblja, administracije i ostalih.

"Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i financijska konstrukcija je u potpunosti osigurana", istakla je Bakićeva.

Radove na izgradnji zatvora izvodi češko-španjolski konzorcij OHL ŽS.

Radovi su počeli krajem srpnja 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close