Razočaran događajima

Izetbegović: Uputili smo ispriku Vučiću; pročitajte poruku Predsjedništva

Vijesti / Flash | 11. 07. 2015. u 17:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vučić je danas na pitanje novinara, tijekom konferencije za medije u Vladi Srbije, je li se javio Bakiru Izetbegoviću, kazao da nije, te da će mu se javiti sutra ili prekosutra, a da mu ako on dođe u Srbiju neće ništa faliti.

Istaknuo je da ga je Ćamil Duraković srdačno dočekao, i da mu se zahvaljuje na gostoprimstvu, piše N1.

Prije svega, Izetbegović je istaknuo da je osramoćen događanjima u Memorijalnom centru u Potočarima, jer kako kaže ''Bošnjaci su gostoprimljiv narod'', a da je Vučiću u telefonskom razgovoru proteklog tjedna jamčio sigurnost u Memorijalnom centru Potočari, ali kaže i to da su sigurnosne sužbe BiH dobro odradile posao pripreme na godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici.

Zvonko Komšić, reporter N1, razgovarao je sa Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, i pitao ga kako komentira izjavu Vučića, koji ga je na neki način krivio za širenje negativne energije posljednjih dana?

''Probao sam ga dobiti na telefon, nije se javio. Zvao sam ga dva puta. Ja nisam davao nikakve izjave i potpirivao narod. Radio sam ono što treba raditi bošnjački član Predsjedništva, da kaže da je u Srebrenici bio genocid, koji treba osuditi'', kazao je Izetbegović.

"Čovjeka koji je oslobođen u Haagu doveo sam ovdje da mu se sudi u Bosni i Hercegovini, koja je njegova zemlja", kazao je Izetbegović, referirajući se na izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje i izražava duboko žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari.

Predsjedništvo BiH zahvaljuje premijeru Vučiću za dolazak u Srebrenicu jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namjerom da oda počast žrtvama.

Od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim razinama Predsjedništvo BiH zahtjeva da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije izvršitelja napada.

Također, Predsjedništvo BiH zahtjeva da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija Bosne i Hercegovine za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića.

Svim stranim izaslanstvima Predsjedništvo BiH upućuje ispriku zbog doživljene neugodnosti.

Predsjedništvo BiH jedinstveno je u stajalištu da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close