Pogled u 2016.

Izetbegović se pohvalio što je pomogao u protekloj godini

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najmarkantniji pozitivni iskorak koji smo postigli bio je onaj učinjen na Europskom putu BiH. U veljači je predana Aplikacija za članstvo, koja je od prijatelja iz međunarodne zajednice okarakterizirana preuranjenom i nedovoljno kredibilnom. U sljedećih pola godine učinili smo je ozbiljnom i kredibilnom'', rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je s novogodišnje konferencije za medije poručio je da su u godni na izmaku reforme, integracijski procesi i ekonomija napredovali i donijeli opipljive rezultate.

Istaknuo je da je su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade načinile snažan iskorak u implemetaciji Reformske agende.

Dva bitna uvjeta

''Pomogao sam im u ispunjavanju dva bitna uvjeta koji su ljetos izgledali nepremostivi, uz podršku njemačke vlade postignut je sporazum po pitanju prilagodbe SSP-a, a višegodišnji zastoj u uspostavi usuglašenog sustava koordinacije procesa europskih integracija u BiH otkočen je dogovorom koji sam postigao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom'', naveo je Izetbegović.

Podsjetio je kako je dogovoreni sustav koordinacije uključio sve nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH, koje će sudjelovati isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima za pitanja koja budu razmatrana. To je, prema Izetbegovićevim riječima, jedini način da sve razine vlasti u BiH imaju koordinirani stav i harmonizirani pristup u procesu europskih integracija.

Nakon što su dva uvjeta ispunjena Vijeće za opće poslove EU je prihvatilo aplikaciju, a u prosincu tajnik za proširenje EU Johanes Hahn predao Upitnik.

''Time je BiH pokrenuta iz integracijskog zastoja koji je trajao osam godina'', naveo je Izetbegović te dodao da je zastoj integracije BiH u NATO trajao jednako toliko, ali da je ove godine postignut značajan pomak i na tom planu.

Brojke

Bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je kako vjeruje da je potpuna integracija u EU i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta te da je najefikasnije sredstvo za transformaciju države i društva s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja ekonomskog razvoja.

Izetbegović je rekao kako je s tim ciljem u okviru mandata predsejdatelja Predsjedništva BiH radio na kreiranju i provođenju dosljedne i prepoznatljive bh. vanjske politike. Iako su bile povremene krize Izetbegović je istaknuo da su se odnosi u regiji ipak kretali uzlaznom putanjom.

Govoreći o rezultatima rada kazao je da je rad Vijeća ministara BiH i vlada omogućio novi iskorak u implementaciji Reformske agende. BDP je po njegovim riječima porastao za 3,2 posto, industrijska proizvodnja i izvoz za 4,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60 posto.

Naglasio je kako su devizne rezerve povećane za skoro 800 milijuna KM, novčana masa za više od milijardu KM, depoziti u bankama za milijardu KM, a da je stopa nezaposlenosti pala sa 27,7 na 25, 4 posto.

Federacije bolja od Srpske

''Federacija BiH, mada organizacijski i politički daleko složenija od Republike Srpske zabilježila je bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku'', kazao je Izetbegović dodajući da predsjednik RS-a Milorad Dodik upornim napadnima na državu, OHR, Ustavni sud pokušava odvući pažnju od lošeg stanja koje sve više pogađa građane tog entiteta.

Predsjednik SDA Izetbegović poručio je da BiH ima prijatelje u aktualnom čelništvu EU, a da se njihov pozitivan, navijački odnos spram BiH neće mijenjati.

''Međunarodna zajednica jeste bitan faktor po pitanju stabilnosti i budućnosti, ali neusporedivo značajniji, presudno značajniji faktor jeste onaj unutarnji, koji sami mi kreiramo. Sve je ipak do nas'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close