Upozorava institucije

Izetbegović: Referendum o Danu RS-a je proba za odcjepljenje RS-a

Vijesti / Flash | 15. 08. 2016. u 18:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Stranke demokratske akcije održan u Sarajevu kao glavnu temu imao je najavu referenduma o Danu Republike Srpske, a čelnik stranke, Bakir Izetbegović kazao je kako ova odluka predstavlja klasično kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi ozbiljan i organiziran pokušaj organizacije antidaytonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio kako će prije ili kasnije biti i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom 'Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost' u kojoj se Skupština RS poziva da 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS".

Izetbegović je posljednji korak u tom pravcu, referendum zakazan za 25. rujna, nazvao "probnim balonom za referendum o odcjepljenju RS-a u BiH".

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Daytonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH, što će neminovno voditi i rušenju mira u BiH i vjerojatno u ovom dijelu Europe".

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

"Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije", rekao je Izetbegović u ime Kolegija SDA.

Kolegij poziva snage zakona da se odmah energično suprotstave snagama bezakonja.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, ne može doći ni do kakvog razlaza. Srebrenica, Tomašica, Keraterm, Manjača, sva mjesta patnje nevinih ljudi, kao niti jedan pedalj BiH, nikada neće biti izdvojen iz teritorije BiH. Sile separatizma koje vode u konflikte s nesagledivim posljedicama treba hrabro zaustaviti dok nisu dobile zamah", kazao je Izetbegović.

Pozvao je i Ured visokog predstavnika u BiH da zaštiti Daytonski sporazum. Pozvao je Ustavni sud BiH da uvede privremene mjere i poništi odluku Narodne skupštine RS-a.

Upozorio je članove Središnjeg izbornog povjerenstva da bi eventualno ustupanje biračkih popisa vlastima RS-a u svrhu organiziranja referenduma predstavljalo kazneno djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close