svjedočenje

Izetbegović odobrio napad na Markale

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 15:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik osiguranja Alije Izetbegovića izjavio je da su napad na pijacu Markale organizirali Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić. Osim toga, on je svjedočeći u obranu Ratka Mladića istaknuo da su napad proveli generali tzv. Armije BiH.

Svjedok je - pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa - izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice "Biseri", 1992-94. bio u osiguranju Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu.

Mladićev branitelj Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u jedinici "Biseri". GRM-116 tvrdio je da je imao priliku čuti što su predsjednik Predsjedništva Izetbegović, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, general Sefer Halilović i drugi dužnosnici govorili na sastancima.

"Najsnažniji utjecaj" na Izetbegovića, prema njegovim riječima, imao je reis-ul-ulema Cerić, a njihov glavni cilj bio je izazvati intervenciju Zapada na strani Muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici.

Kako kaže, reis Cerić je "brzo uvjerio" Izetbegovića da je "to ispravno" i da se "žrtve moraju podnijeti".Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 posvjedočio je da je "ta ideja potekla od reisa, a proveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan".

"Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu", rekao je.

"Alija i reis su to prihvatili, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: 'Talijan će to…'", opisao je svjedok, naglašavajući: "Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio".

Na sljedećem sastanku, međutim, Halilović je izvjestio da "prvi pokušaj nije uspio" jer je "granata pala na neki krov blizu Markala", a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na promatračkom položaju Unprofora bude ista posada, s kojom je postojao dogovor da "ne broje naše granate".

"Alija im je rekao: Pokušajte ponovo. Oni su otišli i uskoro smo čuli što je bilo s Markalama", izjavio je GRM-116. Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske, tereti za teroriziranje stanovništva Sarajeva, granata, koja je 5. veljače 1994. ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je bila ispaljena sa položaja VRS.

Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić susretali su se, prema riječima svjedoka, i sa zapovjednikom 28. divizije ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizira napade na okolna srpska sela kao bi "isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba".

"Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao", kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužitelji, prenosi agencija Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close