Rasprava

Izetbegović: Ne može Vijeće ministara raspodijeliti sredstva MMF-a

''Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija, svijet nam se čudi što nam je. Narodu je potrebno 333 milijuna eura na svim razinama. Čemu ta tvrdoglavosti? Poštujte Ustav i zakon. ''
Vijesti / Flash | 28. 05. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom tačke o zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost zastupnici su raspravljali i o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako je Izetbegović kazao, postojao je dogovor u vezi sa 333 milijuna eura sredstava MMF-a.

Dogovor s Čovićem

"Kada su u pitanju sredstva MMF-a, mi smo imali dogovor. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usuglašeno tog dana u prostorijama Izaslanstva EU-a i po njemu je postupljeno, mi smo dobili ta sredstva. A onda je bio jedan politički dogovor između mene i ovdje prisutnog gospodina Čovića da se novac koji pripada FBiH podijeli između FBiH i kantona po 50 posto. Vijeće ministara BiH ne može reći FBiH niti RS kako će podijeliti sredstva", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Poručio je da ne može ministar financija kazati kako će općine u RS podijeliti sredstva.

"Ne znam zašto se inzistira na tome da Vijeće ministara BiH raspoređuje, koje nije nadležno, novac u FBiH, što nije po Ustavu i zakonima. FBiH to može da ignorira potpuno. Pozivam Bevandu da se pozove na pismo namjere MMF-u, da ponovi formulacije koje smo usuglasili, da proslijedi sredstva. Sredstva nisu na Centralnoj banci, ona su još uvijek na računu ministarstva financija".

Predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović (HDZBiH) je zatim kazao da je rapodjela tog novca dogovorena na sastanku u Izaslanstvu EU-a u BiH, uz prisustvo američkog veleposlanika.

U replici Izetbegoviću, Dragan Čović je kazao da je djelimično točno ono što je rekao lider SDA.

Svijet nam se čudi

"Sredstva nisu na ministarstvu financija i trezora, to je jasno već odavno", kazao je Čović te poručio da se čeka odluka guvernera Centralne banke BiH o raspodjeli novca. Kako je kazao, u ovom slučaju se ne radi o klasičnom standby aranžmanu.

Izetbegović je u replici Čoviću kazao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku najvažnija stvar za BiH.

"Stvari su jasne kao da su dva i dva četiri. Valja pratiti ono što je kazao Ustav i zakoni. Ne može Vijeće ministara BiH FBiH niti RS narediti kako će raspodijeliti sredstva. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnoj razini, a to je federalna razina, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo u tom smislu stvari uraditi. Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija, svijet nam se čudi što nam je. Narodu je potrebno 333 milijuna eura na svim razinama. Čemu ta tvrdoglavosti? Poštujte Ustav i zakon. Nadležni nivo je donio odluku. Proslijedite sredstva nadležnom nivou. To je sve", izjavio je Izetbegović.

Nakon ove rasprave uslijedio je sastanak članova Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa šefom Izaslanstva Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Kopirati
Drag cursor here to close