novi model

Izetbegović ima rješenje za Mostar i "Sejdić - Finci"

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 07:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović je za TV1 otkrio da je osmišljen model za provođenje presude Ustavnog suda BiH u vezi s Mostarom, koji je, nada se, prihvatljiv i za HDZ BiH i za SDA.

"Mi smo osmislili model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan proračun, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani. To je, vjerujem, prihvatljivo i za HDZ BiH i za SDA", pojasnio je Izetbegović za TV1.

Komentirajući najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da će u narednih 15, 20 dana biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču grada Mostara i presude "Sejdić - Finci", Izetbegović je kazao kako je moguće postići dogovor ukoliko Čović i HDZ BiH to budu željeli.

"S druge strane, mi smo na tzv. Fileovom modelu rješavanje presude Sejdić - Finci, iznašli model koji nema dvije izborne jedinice, već jednu izbornu jedinicu u FBiH, ali definitivno povećava, skoro jamči šanse Hrvatima da mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH. Dakle, rješava ono što je bila frustracija hrvatskih birača i političara. Ako se dalje bude nešto preko toga tražilo i očekivalo, može doći do toga da sve to, nažalost, ne uspije", pojasnio je Izetbegović.

Konstatirao je da kako su SDA i Bošnjaci predložili dva rješenja.

"Nadam se da ćemo ovaj put biti dovoljno mudri da ne idemo na sve ili ništa, pa sve ili ništa da ne bude po treći ili četvrti put ništa", zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close