Bruxelles

Izetbegović: Hrvati tužitelji u slučaju 'Orašje'

Vijesti / Flash | 08. 11. 2016. u 14:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nemamo namjeru kvariti odnose sa Hrvatskom, naprotiv želimo ih popravljati i popravljati položaj Hrvata u BiH, ali političari nisu imali nikakav utjecaj na uhićenja u Orašju. Meni je žao što se to dogodilo na katolički praznik i dva dana nakon posjete premijera Andreja Plenkovića BiH i to je nesretna okolnost", izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Bruxellesu.

Izetbegović je tijekom rasprave u Parlamentu EU bio zasut pitanjima hrvatskih predstavnika u toj instituciji o krizi u odnosima dvije zemlje, te posebno slučajevima u Orašju, ali i Stocu te položaju Hrvata unutar BiH.

"Vidite, u BiH je smjenjen glavni tužitelj, prije nekih mjesec dana, on je bio Bošnjak. U ovom slučaju postupajući tužitelj je Hrvat, vršitelj dužnosti glavne državne tužiteljice je Hrvatica. Radi se o navodnim zločinima Hrvata nad Srbima. Na čelu policijske agencije koja je provela uhićenje je Srbin, a onda se Zagreb pita da li Bošnjaci žele pokvariti odnose sa Hrvatskom", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, sudovi su možda zanemarili politički aspekt uhićenja na dan praznika.

"Ali, u BiH gotovo svakog tjedna bude neko uhičen za ratni zločin. To je naš usud i to će trajati, samo nekoliko ljudi je odgovaralo za Srebrenicu, a da bi se provelo etnično čišćenje angažirane su tisuće ljudi. U ovom trenutku pred istim Sudom BiH odgovara Naser Orić, branitelj Srebrnice koji je već oslobođen u Haagu, ali opet odgovara. Procesuira se zapovjednik obrane enklave Goražde, gospodin Sejdić, u ovom trenutku general Sakib Mahmuljin odgovara za zločine mudžahedina za koje nije znao i koji su već napustili BiH po zapovjednoj odgovornosti. Ja nisam sretan što se to događa, ali mi političari ne bi smjeli utjecati na to", pojasnio je Izetbegović.

"Ovaj ispad koji se dogodio ne bi trebao utjecati na odnose Hrvatske i BiH, Hrvatska je naš lobist na europskom putu. Mislim da ćemo ovu nenamjernu distrakciju prevladati i da ćemo nastaviti surađivati sve bolje i bolje", dodao je on.

Izetbegović je o uhićenjima u Orašju govorio u odgovorima na pitanja hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, Joze Radoša i Marijane Petir, koji su ukazivali na mogućnost političkih manipulacija u tom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close